Отидете към основна версия

1 909 18

Разузнаването на РСМ: Откриването на български сдружения в страната е провокация

  • битоля-
  • протест-
  • българия-
  • македонско разузнаване-
  • разузнаване-
  • македония

Еролд Муслиу призна, че не България, а друга страна пречи на западната ни съседка по пътя към ЕС

Снимка: БГНЕС

Директорът на Агенцията за разузнаване в Република Северна Македония Еролд Муслиу определи като провокация откриването на българските сдружения на територията на страната. Същите оценки правят всички политически лидери в страната, включително и от правителството.

"През последните 10-12 години беше ясно и видимо намерението на трети страни да забавят процеса по присъединяването на Македония, Черна гора и други държави в НАТО, както и в ЕС. В случая с българските сдружения мога да кажа, че за мен това е провокация, която е в услуга на хибридните стратези, които не се отказват да попречат или да забавят пътя на РСМ за членство в ЕС. Това няма никакво отрицателно влияние върху отношенията на Агенцията за разузнаване с двете служби за сигурност и разузнаване в Република България, които са ни съюзници в НАТО. Ние работим заедно, разменяме информация, включително и за тези, които действат като хибридни играчи. Трябва да припомня, че там имаше изгонени димпломати от държави, които пречеха на преговорния процес между България и Република Северна Македония", каза Муслиу пред местната телевизия Алсат, цитиран от БГНЕС.

Той също се включи в нападките срещу историците, "които се опитват да действат като политици в техните страни". Според него "те принадлежали на миналото и все още не са се освободили от идеологическата си матрица от миналото".

Ръководителят на Агенцията за разузнаване в РСМ обаче призна, че България категорично подкрепя членството на страната му в ЕС.

"По време на целия период след подписването на Договора за добросъседство и приятелство, включително и по времето на ветото, всички официални лица от София ясно декларираха, че искат РСМ да започне преговори с ЕС колкото е възможно по-бързо. Тук няма никакво съмнение. Ние в момента сме съсредоточени върху трети играчи, които искат да ни попречат по пътя на ЕС", каза още Еролд Муслиу.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: