Отидете към основна версия

4 866 153

Шпионски скандал: Украински самолетни двигатели са доставяни за руските хеликоптери

  • мотор сич-
  • арест-
  • сбу

Задържани са двама души

Украинската разузнавателна служба СБУ съобщи в неделя, че е задържала двама служители на украинския производител на самолетни двигатели Motor Sich по подозрение, че работят с Русия, предаде Агенция Франс прес.

СБУ "задържа президента на индустриалния гигант "Мотор Сич", той е заподозрян в сътрудничество с Руската федерация", се казва в изявлението. Тя допълва, че е задържала и ръководителя на отдела за външноикономически дейности на компанията, като не съобщава никакви имена.

Според СБУ задържането им е част от наказателно разследване на "незаконни доставки от Motor Sich на военни стоки за руски бойни самолети".

Те са задържани по подозрение в "съвместна дейност" и "оказване на помощ на държава агресор".

СБУ заяви, че ръководството на завода на компанията в южната Запорожка област в Украйна - част от която се контролира от руските сили - "е действало в сговор" с руския държавен отбранителен конгломерат "Ростех".

"Заподозрените са създали транснационален канал за незаконни доставки на едро на партиди украински самолетни двигатели за страната агресор", заяви СБУ, като уточни, че Русия ги е използвала за производство и ремонт на бойни хеликоптери.

Тези модели хеликоптери са били използвани "масово" по време на руската инвазия в Украйна, според СБУ.

"Мотор Сич" произвежда двигатели за хеликоптери и самолети, както и промишлени турбини. До 2014 г., когато Москва анексира Крим, Русия е най-големият клиент на компанията.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 22 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: