Отидете към основна версия

870 16

Над 300 ирански журналисти настояват за освобождаването на техни колеги

  • ирански-
  • журналисти-
  • махса амини-
  • колеги-
  • призив

Арестувани заради публикации за смъртта на Махса Амини на 16 септември

Източник: БГНЕС

Над 300 ирански журналисти настояват за освобождаването на двама техни колеги, арестувани заради публикации за смъртта на Махса Амини на 16 септември, предаде Ройтерс.

Призивът се съдържа в изявление, публикувано днес в няколко ирански вестника, сред които реформаторският „Етемад“.

Журналистът Нилофар Хамеди и фотографирал родителите на Амини, прегърнати в техеранската болница, където е лежала в кома тяхната дъщеря. Снимката, постната от Хамеди в „Туитър“ става първият сигнал към света, че нещо не е наред с младата кюрдка. Три дни преди това тя е арестувана от иранската нравствена полиция с мотива неуместно облекло, предаде БТА.

Другият журналист – Елахех Мохамади – е отразил погребението на Амини в родния ѝ град Сакез, където започват протестите, прераснали в общонационални.

В разпространено в петък съвместно изявление министерството на разузнаването на Иран и разузнавателното звено на Революционната гвардия обявиха Хамеди и Мохамади за агенти на ЦРУ.

Според правозащитни групи най-малко 40 журналисти са били задържани в Иран през последните шест седмици и броят им се увеличава. Започнали като израз на възмущението от смъртта на Махса Амини, демонстрациите преминаха в народен бунт с участието на хора от всички слоеве на обществото. Водеща роля имаха студенти и жени, които изгаряха забрадките си, а тълпите призоваваха за смърт на аятолах Али Хаменей и сваляне на ислямския репресивен режим.

Вчера от Революционната гвардия предупредиха хората, че този ден ще е последният с улични протести. Но няма признаци, че гоненията ще намалят гнева на иранците.

Според анализатори режимът ще устои на натиска, но вероятно пътят към политически промени в бъдеще е необратим, посочи Ройтерс.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.

Свързани новини