Отидете към основна версия

1 481 12

Швеция и Финландия се надяват Унгария да ратифицира кандидатурите им за НАТО

  • швеция -
  • финландия -
  • унгария -
  • кандидатури-
  • нато

Президентът на Финландия Саули Нинистьо заяви, че разчита на Унгария да ратифицира молбата на скандинавската страна за присъединяване към НАТО. Унгарското правителство засега не е отговорило на запитването

Снимка: Shutterstock

Президентът на Финландия Саули Нинистьо заяви, че разчита на Унгария да ратифицира молбата на скандинавската страна за присъединяване към НАТО, след като проведе телефонен разговор с унгарския премиер Виктор Орбан, предаде Ройтерс.

"Добре е, че Финландия може да разчита на Унгария за ратификацията на кандидатурата ни за НАТО. Очаквам с нетърпение да затвърдим угро-финската връзка помежду ни и като съюзници", написа Нинистьо в Туитър, имайки предвид общото семейство, от което са част езиците на двете страни.

Унгарското правителство засега не е отговорило на запитването.

През май Швеция и Финландия подадоха официални заявления за присъединяване към НАТО, в отговор на руската инвазия в Украйна, но се натъкнаха на възраженията на Анкара. Турция и Унгария са единствените членове на алианса, които все още не са ратифицирали кандидатурите на Стокхолм и Хелзинки.

Подобно на финландския държавен глава, и шведският външен министър Тобиас Билстрьом изрази днес оптимизъм, че Унгария ще одобри присъединяването на страната му, след като преди дни проведе разговор с унгарския си колега Петер Сиярто.

"По време на разговора ние също получихме доста положителни отзиви", каза Билстрьом на пресконференция в Хелзинки в рамките на заседание на Северния съвет. "Отчитаме положителен напредък по отношение на ратификацията на кандидатурите на Швеция и Финландия."

Миналия месец началникът на канцеларията на Орбан Гергей Гуяш заяви, че очаква парламентът в Будапеща да обсъди въпроса преди края на есенната си сесия.

"Има голям шанс това да се случи до края на есенната парламентарна сесия, която приключва в средата на декември", каза тогава той на брифинг за медиите.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: