Last news in Fakti

2 Ноември, 2022 17:35 1 475 12

Швеция и Финландия се надяват Унгария да ратифицира кандидатурите им за НАТО

  • швеция -
  • финландия -
  • унгария -
  • кандидатури-
  • нато

Президентът на Финландия Саули Нинистьо заяви, че разчита на Унгария да ратифицира молбата на скандинавската страна за присъединяване към НАТО. Унгарското правителство засега не е отговорило на запитването

Швеция и Финландия се надяват Унгария да ратифицира кандидатурите им за НАТО - 1
Снимка: Shutterstock

Президентът на Финландия Саули Нинистьо заяви, че разчита на Унгария да ратифицира молбата на скандинавската страна за присъединяване към НАТО, след като проведе телефонен разговор с унгарския премиер Виктор Орбан, предаде Ройтерс.

"Добре е, че Финландия може да разчита на Унгария за ратификацията на кандидатурата ни за НАТО. Очаквам с нетърпение да затвърдим угро-финската връзка помежду ни и като съюзници", написа Нинистьо в Туитър, имайки предвид общото семейство, от което са част езиците на двете страни.

Унгарското правителство засега не е отговорило на запитването.

През май Швеция и Финландия подадоха официални заявления за присъединяване към НАТО, в отговор на руската инвазия в Украйна, но се натъкнаха на възраженията на Анкара. Турция и Унгария са единствените членове на алианса, които все още не са ратифицирали кандидатурите на Стокхолм и Хелзинки.

Подобно на финландския държавен глава, и шведският външен министър Тобиас Билстрьом изрази днес оптимизъм, че Унгария ще одобри присъединяването на страната му, след като преди дни проведе разговор с унгарския си колега Петер Сиярто.

"По време на разговора ние също получихме доста положителни отзиви", каза Билстрьом на пресконференция в Хелзинки в рамките на заседание на Северния съвет. "Отчитаме положителен напредък по отношение на ратификацията на кандидатурите на Швеция и Финландия."

Миналия месец началникът на канцеларията на Орбан Гергей Гуяш заяви, че очаква парламентът в Будапеща да обсъди въпроса преди края на есенната си сесия.

"Има голям шанс това да се случи до края на есенната парламентарна сесия, която приключва в средата на декември", каза тогава той на брифинг за медиите.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОНТРАТА

    11 5 Отговор
    Швеция и Финландия се надяват някой да ги вкара в беля с Руската армия

    Коментиран от #8, #9

  • 2 честен ционист

    6 7 Отговор
    Швеция се надява. Финландия е подмандатна територия и няма думата. Обаче никога Швеция няма да стане членка.
  • 3 Хихихи..

    7 6 Отговор
    Швеците и фините са "подопечни".С който крак им кажат,с него маршируват.Сено-слама,сено-слама..
  • 4 Адам Хилтън

    9 4 Отговор
    Точно пък Унгария дето Брюксел последната година не се спря да ги заплашва и рекетира затова че имат правителство, което взима удобни за себе си решения. Така и не се сетиха че сега тяхното одобрение ще е нужно - де да беше и България с независимо правителство, че да им наложим вето като Турция, и да кажем че ще ги приемем само ако САЩ ни върне 4-те милиарда долара които откраднаха за фалшиви 50 годишни изтребители.
  • 5 Време е и Орбан

    8 7 Отговор
    Да си избере страна!!!
    Достатъчно ги търпяхме с Вучич, да си играят на ущипани моми и да се слагат на Путлер 😤
    Ако не им харесва ЕС има и Евразийски съюз. Никой не ги спира 🤣

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Руската армия е в Украйна

    7 5 Отговор

    До коментар #1 от "КОНТРАТА":

    И е на последни издихания.Панимайш.
  • 9 Така е

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "КОНТРАТА":

    То руската армия е девоенизирана вече.И няма как да прави други бели.
  • 10 Българин

    3 1 Отговор
    Глезотии. Маджарите са малко и роднини с фините. Но защо се инатят не ми е ясно. Но защо са против Швеция? С маджарите и сърбите трябва да се действа по твърдо. Пример е Хрушчов през 1956 година с маджарите и Клинтън през деветдесете със сърбите.
  • 11 Тъпа овца

    2 1 Отговор
    Просто хората не искат да ближат задници и мислят за народа си също като нашите
  • 12 Българин

    1 0 Отговор
    С удоволствие пращаме Унгария в анархията на пУтлера и да са целуват уста в уста
Новини по държави: