Отидете към основна версия

1 991 6

Ердоган заминава за Узбекистан

  • ердоган-
  • турция-
  • узбекистан-
  • президент-
  • посещение

Той ще посети Самарканд, където ще участва в деветата среща на върха на Организацията на тюркските държави (ОТД)

Източник: Shutterstock

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заминава днес на двудневно посещение в Узбекистан, предаде турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Ердоган ще посети Самарканд, където ще участва в деветата среща на върха на Организацията на тюркските държави (ОТД), която ще се проведе под мотото "Нова ера за тюркската цивилизация: Към общо развитие и просперитет", уточнява телевизията.

По време на срещата на върха, на която ротационното председателство ще бъде предадено от Турция на Узбекистан, ще бъдат взети важни решения относно функционирането и бъдещето на организацията. На срещата ще бъдат оценени и стъпките, които трябва да бъдат предприети за по-нататъшно развитие на сътрудничеството между страните членки във всяка сфера.

На 11 ноември, петък, президентът Реджеп Тайип Ердоган ще направи обръщение към участниците в срещата на върха и ще проведе двустранни срещи с лидерите на страните членки на ОТД.

Членки на Организацията на тюркските държави са Турция, Азербайджан, Казахстан, Киргизстан, Узбекистан. Туркменистан и Унгария са със статут на страни-наблюдателки. Предишното наименование на ОТД бе Тюркски съвет, който бе създаден през 2009 г. по инициатива на тогавашния президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев с цел развитие на връзките между тюркските държави, предаде БТА.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.

Свързани новини