Last news in Fakti

10 Ноември, 2022 07:15 1 986 6

Ердоган заминава за Узбекистан

  • ердоган-
  • турция-
  • узбекистан-
  • президент-
  • посещение

Той ще посети Самарканд, където ще участва в деветата среща на върха на Организацията на тюркските държави (ОТД)

Ердоган заминава за Узбекистан  - 1
Източник: Shutterstock

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заминава днес на двудневно посещение в Узбекистан, предаде турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Ердоган ще посети Самарканд, където ще участва в деветата среща на върха на Организацията на тюркските държави (ОТД), която ще се проведе под мотото "Нова ера за тюркската цивилизация: Към общо развитие и просперитет", уточнява телевизията.

По време на срещата на върха, на която ротационното председателство ще бъде предадено от Турция на Узбекистан, ще бъдат взети важни решения относно функционирането и бъдещето на организацията. На срещата ще бъдат оценени и стъпките, които трябва да бъдат предприети за по-нататъшно развитие на сътрудничеството между страните членки във всяка сфера.

На 11 ноември, петък, президентът Реджеп Тайип Ердоган ще направи обръщение към участниците в срещата на върха и ще проведе двустранни срещи с лидерите на страните членки на ОТД.

Членки на Организацията на тюркските държави са Турция, Азербайджан, Казахстан, Киргизстан, Узбекистан. Туркменистан и Унгария са със статут на страни-наблюдателки. Предишното наименование на ОТД бе Тюркски съвет, който бе създаден през 2009 г. по инициатива на тогавашния президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев с цел развитие на връзките между тюркските държави, предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Как

    4 8 Отговор
    И Унгария е тюркска държава? Я ,това е нещо ново!

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Русся

    10 1 Отговор
    Прусия ако имаше армия като турция щеше да гарми и трещи по цяла украйна а сега бяга и мре!!
  • 3 урко

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Как":

    Унгарците се преселват от Азия в сегашната си територия,както и ние идваме от Азия...... много преди нас на нашата територия е била Македония. Който се интересува от история ги знае тези неща .
  • 4 Българските турци

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Как":

    Днес дори най посредственият българин е пропит с неимоверна грандомания в подсъзнанието си и наред с предразсъдъците и комплексите си е в един постоянен вътрешен конфликт със себе си за произхода на нацията си.Тъй като вече се е формирал като един закоравял "ФИЛОФОБ" в никакъв случай не може да се примири с реалноста на номадския си произход а камо ли да приеме скитско тюркските си корени.Затова прословутата тирада на Отец Паисий звучи така актуално дори сега след толкова години...За разлика от българите унгарците възприемат реално призхода си и са категорично по прагматични по тази тема.Срещал съм много българи недоумяващи пред топлотата и сърдечността на неславяните и дори неправославните унгарци .
    Сигурен съм че днес мнозинството българи недоумяват по същия начин като виждат Виктор Орбан заедно с Ердоган и с държавните глави на страните които решително учредяват Тюркския Съюз тия дни "
    И какво толкова събрали са се и си "бленуват" алтернатива на ЕС ли си мислите ?...
    Да, донякъде е вярно...,но истината е че това е легендата която лежи в сърцата на унгарците(Turáni Társaság 1910 Pál Teleki )(Magyarország Turáni Szövetség-1920) и на всички народи и етноси "от Великата китайска стена до Адриатическо море" които приемат произхода си за Тюркски...идеята ТУРАН.( David Léon Cahun )

    Коментиран от #6

  • 5 Хунгари

    6 0 Отговор
    За незнаещите и знаещите, но въпреки това отричащи своя тюрски произход мога да кажа, че името на държавата HUNGARY идва от ХУНИ.
    Тези, които поне малко се интересуват от история знаят, че хуните са тюрки.
  • 6 копи пейст

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Българските турци":

    Михаил Аталиат - „История”
    ...мизи са със сигурност българите, които по-късно получили своето ново название...",
    "...българите са мирмидонците..."

    Зонара, речник
    Пеонци - латинци или тракийски народ, македони. Тези са така наречените панонци. Панонците са българи."

    Йоан Цецас, „Хилиади”
    "Пеонците са българи".

    Фулко, френски свещеник, описание на първи кръстоносен поход 1096 г.
    "Hinc iter aggressi per fines Vulgariorum, quos vocitant Thracas, ut habent monumenta priorum" -
    „Оттук те поели път през земите на българите, които назовават траки според предишните паметници”.

    карта от 4 век от Св. Йероним (331-420), той е написал името на нашите земи в античността - Mesia hec Vulgaria (Мизия, тук и България).
    Тя е съставена по още по-стари карти – на владиката Евсевий Кесарийски (270-33 , наричан "баща на църковната история". Картата е запазена в препис от 12 в.

    Йоан Цеца - "И тогава всички пристигнаха в Авлида с кораби, и заедно с тях Ахил, синът на Пелей и на Тетида, дъщерята на философа Хирон, водейки войска от хуни-българи-мирмидонци на брой две хиляди и петстотин." (ГИБИ10 с. 104)

    Йоан Малала и Йоан Екзарх направо твърдят, че Ахил е бил българин (ДЯК ком. с. 211)

    Мавро Орбини цитира сведения на Марк Аврелий Касиодор, че българите са се сражавали с римляните около 390 г. (МАВ с. 51-52).

    Касиодор (VI век, римски историк) пише, че «Българите са стар мизийски или илирийски народ»

    Енодий Тицийски (473-524, епископ, придворен