Отидете към основна версия

1 420 5

Промените в климата са причина за страшните наводнения в Африка

  • нигерия-
  • нигер-
  • чад-
  • наводнения-
  • африка-
  • климат-
  • промени

Измененията на климата са увеличили 80 пъти вероятността за наводненията, сполетели Нигерия, Нигер и Чад

Снимка: БГНЕС

Проливните дъждове и наводненията, които пометоха Нигерия, Нигер, Чад и околния регион между юни и октомври тази година, са станали 80 пъти по-вероятни поради изменението на климата, установи бърз анализ на международни експерти по климатичните промени, съобщи Асошиейтед прес.

Публикуваният анализ на групата "Уърлд уедър атрибюшън" (World Weather Attribution), използва рецензирани методи и установи, че изменението на климата е в преобладаващата си част причина за проливните дъждове, които причиниха смъртта на над 800 души, и посочи, че предстои да се случат и по-лоши неща, тъй като средните глобални температури продължават да се повишават.

"През следващите години ще станем свидетели на много интензивни дъждове в региона", предупреждава климатологът Фридерике Ото от Имперския колеж в Лондон, която е ръководител на проучването.

Опустошителните наводнения, едни от най-тежките, наблюдавани през последните десетилетия, доведоха до разселването на 1,5 милиона души в региона, хиляди бяха ранени и нанесоха щети на огромни площи както в градовете, така и в селата, което предизвика призиви за по-добра подготовка за бъдещи събития.

"Уроците, които научаваме от наводненията, изискват по-конкретни политики, които да отчитат бъдещи събития", заяви Шейх Кане от Климатичния център на Червения кръст, като призова властите в региона "да повишат нивото си на готовност".

Учените проведоха сравнения на климатични данни от минали и настоящи метеорологични информации, като се съсредоточиха върху басейните на езерото Чад и долното течение на река Нигер, за да определят влиянието на повишаването на температурите върху наводненията. Те установиха, че дъждовният сезон в региона е бил с 20 % по-влажен от нормалното поради изменението на климата и че сега вероятността да се случи събитие с такава интензивност е едно на десет всяка година.

Учените призоваха за по-големи инвестиции в метеорологичните станции в региона, за да получават информация за работата си в бъдеще и да се помогне на общностите да се подготвят за екстремни метеорологични явления.

"Необходими са ресурси за Африка, за да се създадат системи за ранно предупреждение и да се изградят устойчиви на климата инфраструктура и градове", заяви филантропът Мо Ибрахим пред AП.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.

Свързани новини