Отидете към основна версия

1 574 4

Пакистанските талибани прекратяват примирието и се готвят нападения

  • пакистан-
  • пакистанските талибани -
  • нападение

Талибаните в Пакистан обявиха днес, че прекратяват спирането на огъня, което влезе в сила през юни, и призоваха бойците си да подновят нападенията в цялата страна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Талибаните в Пакистан обявиха днес, че прекратяват спирането на огъня, което влезе в сила през юни, и призоваха бойците си да подновят нападенията в цялата страна, предаде Франс прес.

"Тъй като военните операции срещу муджахидините в различни райони не спират (...) е важно да подновите атаките навсякъде в страната, където е възможно", призоваха от пакистанската талибанска групировка "Техрик е талибан Пакистан" (ТТП).

ТТП обяви примирие през лятото след известен напредък в мирните преговори с пакистанските власти, осъществени с посредничеството на талибаните от Афганистан. Спирането на огъня често се нарушаваше както от групировката, така и от пакистанската армия.

ТТП е самостоятелна групировка, която споделя обща идеология със завърналите се на власт миналата година талибани в съседен Афганистан.

"Техрик е талибан Пакистан" е създадена през 2007 г. в пограничните с Афганистан райони в Северозападен Пакистан от джихадисти, близки до Ал Кайда. Групировката е отговорна за смъртта на десетки хиляди цивилни и служители на силите за сигурност.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Свързани новини