Отидете към основна версия

1 608 23

Канада с нови санкции срещу Русия - Декември 2022

  • канада-
  • санкции-
  • русия-
  • иран-
  • мианмар

Наказателните мерки са насочени срещу 33 настоящи или бивши високопоставени руски чиновници и шест служби

Източник: Shutterstock

Канада наложи днес нови санкции срещу Русия, Иран и Мианмар заради предполагаеми нарушения на човешките права от техните правителства, предаде Ройтерс, като се позова на канадското министерство на външните работи.

Наказателните мерки са насочени срещу 33 настоящи или бивши високопоставени руски чиновници и шест служби, замесени в предполагаеми "системни нарушения на човешките права" на руски граждани, протестирали срещу нахлуването в Украйна, се казва в изявлението.

След руската инвазия в Украйна на 24 февруари Канада наложи санкции на повече от 1500 души и служби от Русия, Украйна и Беларус.

Обект на наказателни мерки станаха и 22 представители на иранските власти, сред които високопоставени хора от съдебната система, системата на затворите и правоохранителните органи, политически лидери като старши помощници на върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей, както и представители на държавни медии.

Новите санкции срещу Иран бяха наложени ден след обесването на мъж, осъден на смърт за нараняване с нож на охранител и блокиране на улица в столицата Техеран - първата екзекуция във връзка с антиправителствените протести в последно време. Те избухнаха в цялата страна след смъртта на 22-годишната иранска кюрдка Махса Амини в полицейски арест на 16 септември.

"Има още какво да се свърши, но Канада никога няма да се откаже да защитава правата на човека", заяви канадската министърка на външните работи Мелани Жоли.

Освен Иран и Русия, Канада наложи също санкции срещу 12 души и три служби в Мианма, които улесняват потока на оръжия към армията и дават възможност на военните да упражняват насилие.

Управляващата в тази страна от Югоизточна Азия хунта взе властта след преврат миналата година.

Правозащитници казват, че военните вече редовно използват смъртното наказание като "политически инструмент".

След преврата са арестувани над 16 500 души, от които над 13 000 остават в ареста, според правозащитна организация, която документира нарушения от страна на хунтата.

Заради твърдения за случаи на нарушения на правата на човека санкции срещу Русия днес въведе и Великобритания, предаде ТАСС, като се позова на информация, публикувана на сайта на британското правителство.

Ограничителни мерки са наложени на представители на Федералната служба за сигурност и въоръжените сили на Руската федерация, както и на молдовските политици Илан Шор и Владимир Плахотнюк.

По-рано в. "Уолстрийт джърнъл" писа, че Съединените щати планират да обявят днес нови санкции срещу Русия и Китай по повод нарушения на правата на човека и подкрепяния от Пекин предполагаем незаконен риболов в Тихия океан.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 28 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: