Отидете към основна версия

2 228 24

В САЩ демонтираха последния останал паметник от времето на Конфедерацията

  • сащ-
  • град ричмънд-
  • конфедерацията -
  • генерал а. п. хил-
  • паметник-
  • демонтиран

Властите в американския град Ричмънд, който е бил столица на Конфедерацията през по-голямата част от гражданската война, премахнаха последния паметник, свързан с тази част от историята на САЩ

Снимка: Туитър

Властите в американския град Ричмънд, който е бил столица на Конфедерацията през по-голямата част от гражданската война, премахнаха последния паметник, свързан с тази част от историята на САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Ричмънд премахна другите паметници от епохата на Конфедерацията на фона на протестите през 2020 г., които избухнаха заради убийството на тъмнокожия Джордж Флойд. Но ситуацията с премахването на статуята на генерал А. П. Хил, която се намираше по средата на натоварено кръстовище и в близост до училище, се оказа по-сложна. Причина за това беше фактът, че под паметника са заровени тленните останки на генерала.

Демонтирането на статуята от постамента тази сутрин отне няколко минути.

Тя ще бъде предадена на музея по история на тъмнокожите и на културния център на щата Вирджиния.

През септември адвокатите на косвените наследници на Хил се съгласиха тленните му останки да бъдат преместени в гробище в окръг Кълпепър, в близост до родния му дом, но настояваха собствеността върху паметника да бъде прехвърлена на потомците на генерала. Те се надяваха, че ще могат да преместят статуята на място, където по време на Гражданската война са се водили сражения.

Съдът в крайна сметка реши, че със съдбата на паметника ще се разпоредят градските власти.

Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 17 гласа.

Свързани новини