Отидете към основна версия

936 15

Гроси ще направи всичко възможно, за да спре ядрената програма на КНДР

  • гроси-
  • ядрена-
  • програма-
  • кндр-
  • южна корея

Той се срещна с южнокорейския външен министър Пак Джин

Източник: БГНЕС

Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси заяви, че организацията ще направи всичко възможно, за да спре ядрената програма на Северна Корея, съобщи канцеларията на южнокорейския държавен глава, цитирана от Ройтерс.

Гроси, който е на посещение в Сеул, се отзова на молбата на южнокорейския президент Юн Сук-йол MAAE да се присъедини към усилията за възпиране на "ядрените провокации" на Пхенян и да може се стигне до денуклеаризация на Северна Корея. Той каза пред Юн, че споделя притесненията на международната общност, свързани със севернокорейския ядрен въпрос.

Според Сеул и Вашингтон Северна Корея е завършила подготовката на ядрено изпитание, което ще е първото от 2017 г. насам.

През 2009 г. севернокорейските власти изгониха инспектори на МААЕ и оттогава агенцията не е получавала достъп до тайнствената комунистическа страна, отбелязва Ройтерс.

Гроси се срещна и с южнокорейския външен министър Пак Джин, съобщи кореспондент на ТАСС, предаде БТА.

Джин коментира плановете на Япония да излее в морето радиоактивна вода от авариралата през 2011 г. атомна електроцентрала "Фукушима 1". Южнокорейският министър подчерта, че това трябва да стане в съответствие с международните стандарти и изрази надежда, че представители на заинтересованите страни имат възможност да продължат да участват в дискусиите по този въпрос.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: