Отидете към основна версия

1 270 7

Сърбия с нови мерки за борба с насилието в училищата

  • сърбия-
  • деца-
  • насилие-
  • поведение-
  • образование-
  • училище-
  • мерки

Сред предложените мерки са оценка на поведението на учениците от 5-ти до 8-ми клас на основното училище

Източник: Shutterstock

Работната група за превенция на насилието към сръбското министерство на образованието се споразумя днес за ключовите мерки и дейности, които трябва да бъдат предприети през следващия период, за да се подобри системата за реагиране при насилие, съобщи министърът на образованието Бранко Ружич, цитиран от Танюг.

Сред предложените мерки са оценка на поведението на учениците от 5-ти до 8-ми клас на основното училище, както и отлагане на завършването на гимназията на ученик, ако срещу него е образувано възпитателно-дисциплинарно производство, до приключването му, съобщиха от министерството.

На училищата ще бъде препоръчано да разпишат мерки за използване на мобилни телефони по време на учебни занятия в правилника за работа. Сред мерките са увеличаване на броя на педагозите и психолозите в началните училища, увеличаване на размера на възнагражденията за работа на класните ръководители, както и приемане на правилник за работа на класните ръководители, съобщи БТА.

Министърът каза, че мерките са били внимателно разгледани и заяви, че до 24 декември ще бъде направено предложение за актовете, които трябва да бъдат променени, за да се прилагат тези мерки.

Вярвам, че мерките, които договорихме на днешната среща, ще дадат възможност за по-ефективна реакция при всички форми на насилие, както и ще действат като стимул и превантивна мярка и допълнително ще гарантират, че ученикът и неговата защита и подкрепа са във фокуса на вниманието, каза министърът.

Той допълни, че в предстоящия период предстоят промени в закони и подзаконови нормативни актове, както и финансови анализи и ефекти за някои от предложените от работната група мерки.

Министърът заяви, че преди всичко е необходима положителна промяна на отношението към възпитателно-превантивната работа на училищата, родителите и всички други социални фактори.

Предлага се и изменение на правилника за полагане на обществено полезен труд, както и изменение на правилника за протокола за действие в институцията при проявено насилие, особено в частта, която предвижда за насилието да се съобщава и чрез платформата "Пазя те".

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: