Отидете към основна версия

1 310 17

Техеран съветва САЩ да не леят крокодилски сълзи за иранците, а да гледат своя народ

  • сащ-
  • иран-
  • протест-
  • санкции-
  • крокодилски сълзи

Правителството на президента на САЩ Джо Байдън продължава неуспешната си политика на упражняване на максимален натиск върху Иран

Снимка: Shutterstock

Иран разкритикува САЩ за допълнителните санкции, наложени заради продължаващите протести в ислямската република, съобщава ТАСС.

"Правителството на президента на САЩ Джо Байдън продължава неуспешната си политика на упражняване на максимален натиск върху Иран, като същевременно пролива крокодилски сълзи за съдбата на бунтовниците", заяви говорителят на иранското външно министерство Насър Канаани.

Той подчерта, че "съюзниците и защитниците на терористите в Запада трябва да си затворят устите и да помислят за натрупаните кризи, от които страда собственият им народ".

В сряда САЩ наложиха санкции срещу няколко физически лица и срещу Imen Sanat Zaman Fara - иранска компания, която произвежда бронирани превозни средства, заради протестите в страната.

От Министерството на финансите на САЩ посочват, че наказателните мерки са засегнали главния прокурор на Иран Мохамад Джафар Монтазери, Хосейн Маруфи, заместник-координатор на милицията "Басидж", и Мослем Моин, началник на щаба на киберпространството на "Басидж".

Според информационната агенция IRNA този път санкциите на САЩ са били съобразени с древния ирански празник Шаб-е Ялда, празнуван в най-дългата нощ на годината по време на зимното слънцестоене.

На 17 септември в Иран избухна вълна от протести след смъртта на 22-годишната кюрдка Махса Амини. Според официалната версия моралната полиция е задържала Амини за неправилно носене на хиджаб. При разпит тя е получила инфаркт, който е довел до нейната смърт. В социалните мрежи обаче се твърди, че Амини е била бита от полицията.

По данни на саудитския вестник Asharq Al-Awsat митинги и шествия за два месеца и половина са обхванали 157 града. Демонстрантите призоваха за демократична промяна, осъдиха репресиите на властите и поискаха освобождаването на арестуваните. Според изданието общо над 18 000 души са били задържани в Иран от средата на септември. Около 59 активисти и 49 служители на реда са били убити при потушаването на безредиците.

Източник: ТАСС

Поставете оценка:
Оценка 4 от 16 гласа.

Свързани новини