22 Декември, 2022 16:00 1 309 17

Техеран съветва САЩ да не леят крокодилски сълзи за иранците, а да гледат своя народ

  • сащ-
  • иран-
  • протест-
  • санкции-
  • крокодилски сълзи

Правителството на президента на САЩ Джо Байдън продължава неуспешната си политика на упражняване на максимален натиск върху Иран

Техеран съветва САЩ да не леят крокодилски сълзи за иранците, а да гледат своя народ - 1
Снимка: Shutterstock

Иран разкритикува САЩ за допълнителните санкции, наложени заради продължаващите протести в ислямската република, съобщава ТАСС.

Техеран съветва САЩ да не леят крокодилски сълзи за иранците, а да гледат своя народ
Снимка: Shutterstock

"Правителството на президента на САЩ Джо Байдън продължава неуспешната си политика на упражняване на максимален натиск върху Иран, като същевременно пролива крокодилски сълзи за съдбата на бунтовниците", заяви говорителят на иранското външно министерство Насър Канаани.

Той подчерта, че "съюзниците и защитниците на терористите в Запада трябва да си затворят устите и да помислят за натрупаните кризи, от които страда собственият им народ".

В сряда САЩ наложиха санкции срещу няколко физически лица и срещу Imen Sanat Zaman Fara - иранска компания, която произвежда бронирани превозни средства, заради протестите в страната.

От Министерството на финансите на САЩ посочват, че наказателните мерки са засегнали главния прокурор на Иран Мохамад Джафар Монтазери, Хосейн Маруфи, заместник-координатор на милицията "Басидж", и Мослем Моин, началник на щаба на киберпространството на "Басидж".

Според информационната агенция IRNA този път санкциите на САЩ са били съобразени с древния ирански празник Шаб-е Ялда, празнуван в най-дългата нощ на годината по време на зимното слънцестоене.

Техеран съветва САЩ да не леят крокодилски сълзи за иранците, а да гледат своя народ
Снимка: БГНЕС

На 17 септември в Иран избухна вълна от протести след смъртта на 22-годишната кюрдка Махса Амини. Според официалната версия моралната полиция е задържала Амини за неправилно носене на хиджаб. При разпит тя е получила инфаркт, който е довел до нейната смърт. В социалните мрежи обаче се твърди, че Амини е била бита от полицията.

По данни на саудитския вестник Asharq Al-Awsat митинги и шествия за два месеца и половина са обхванали 157 града. Демонстрантите призоваха за демократична промяна, осъдиха репресиите на властите и поискаха освобождаването на арестуваните. Според изданието общо над 18 000 души са били задържани в Иран от средата на септември. Около 59 активисти и 49 служители на реда са били убити при потушаването на безредиците.

Източник: ТАСС


Поставете оценка:
Оценка 4 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стоян георгиев

    32 3 Отговор
    Много точно са им ли казали иранците.
  • 2 Яне Сандански

    31 3 Отговор
    Сега е време останалата част на света която не е васал на Световния терорист да се обединят с Русия и да разрушат измисления световен ред .Всяка държава и всеки народ има право да живее както му харесва за не както се харесва на терорист номер 1 с цел ограбването на народите по света .Сега или никога ,империята на злото трябва да бъде победена ,кетчупа трябва да замине в оточната тръба .
  • 3 Косово

    24 0 Отговор
    Сега е време и Китай да заеме по твърда позиция ,а не винаги да гледа отстрани ,защото те са следващите ,сега е ред СА ,Иран ,Венецуела ,латинска Америка и Африка да бъдат по смели и да кажат ,ние сме Русия в противен случай ще бъдат винаги унижавани и ограбвани от търтеите на света които смятат че целия свят е техен и могат да го ограбват и налагат техните правила на ограбване и съсипване .

    Коментиран от #5

  • 4 Логика

    1 20 Отговор
    Русофилите леко полеко си станаха муджахидини комунисти едновреммено. Като във същото време са и православни човеколюбци като Христос. Бих казал,че са нещо като шизофеници.Но ще вземат да се засегнат. И ще ме набедят за кравар кирчовец или нацист или нещо подобно там. Абе ако имате проблеми с русофили. Не говорете с тях. Те няма да разберат човешка реч. Те разбират само сила.
  • 5 хаххахахаха

    0 14 Отговор

    До коментар #3 от "Косово":

    Е що да го казват това. Просто руската пропаганда да ти каже,че така е станало. И спокойно можеш да си спинкаш.
  • 6 Урюрвкос

    16 0 Отговор
    Иран и Русия строят 4000км търговски коридор който да бъде защитен от санкции. Започва от Индия Нава-Шева - Абас-Ензели-Астрахан-Петербург.

    Коментиран от #7

  • 7 ботокс джудже да ти го натресе

    1 8 Отговор

    До коментар #6 от "Урюрвкос":

    Супер браво много се радвам. Седни си.

    Коментиран от #14

  • 8 Българин🇧🇬

    13 1 Отговор
    Американски фашисти да ди видят скитниците и по 40 000 убийства по улиците а година.
  • 9 Мето

    16 2 Отговор
    Браво на Иран. Подкрепям ги.
  • 10 Шерлок Холмс

    10 0 Отговор
    Общината на бесарабските българи е скочил срещу маниполацията наречена,, Бесарабски фронт " която се публкува в България.

    Коментиран от #13

  • 11 един живот имаме

    1 3 Отговор
    Ако Русия победи. Ще съм с Русия. Ще правим парички и ще гоним предателите сред днешните русофили. Хора с яхтите не робуват на някакви строеве течения морални или религиозни правила. Те просто използват масата.
  • 12 Соваж бейби

    0 4 Отговор
    Сега хубаво е пратил САЩ да си гледа работата ,защото си имат много проблеми с населението и нямат време за тях.А се бърка само в чуждия двор САЩ !Тез пък друго 20се и в кой век и епоха ,планета не знам ?Дали ще носи хаджаб или в чувал се облече жената или не ,Муамед няма им се кара ,нито пък нещо се промени ако жените им станат с равни права и облекло на нормална жена ,просто ще еволюират към позитивното !Да спрат и мъжете им да пият алкохол също е забранено ама пият в чаши за кафе или чай ,уж онзи не виждал отгоре разбираш ли ?Това е проблем на мъжкият комплекс за надмощие и садизъм ,кой допусна такава глупост и ден днешен да се толерира ,скрита под оправдание религия ?Какъв е този бос господен не знам аз ,няма нищо божествено ?Поне да не забравят че ако не е жената нямаше да ги има на бял свят да могат да я тормозят всеки ден,мъж не съм чувала да ражда все още няма и да се случи ?

    Коментиран от #16

  • 13 Доктор Уотсън

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Шерлок Холмс":

    Здрасти аз съм активния. Ние със Шерлок Холмс разследваме всичко. Аз го пълня а той ви храни с информация.
  • 14 Сорос/БилГей

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "ботокс джудже да ти го натресе":

    Бравус, мойто момче! Усвоил си урока. А как се мяткаше само?! Като рибка на дядовата въдичка! Ще задобрееш. Репетиция ест матер студиорум. Повторението е майка на познанието.
  • 15 Алф

    4 0 Отговор
    Шамарче Уили! Трябва да свикваш.Това е бъдещето
  • 16 Ти от

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Соваж бейби":

    "Ми ту" движението ли си? Поне като такава се изразяваш. Също и сама жена не може да зачене, с изключение на само една. Инак съм против насилието.
    В Иран да дойдат на власт тези са виновни ФАЩ, като смъкнаха демократичния, про западен режим на шаха и ги натресоха тея, като си мислеха, че ще им позволят да си "берат" петрол, но удариха на камък и от тогава се чудят как да ги смъкнат аятоласите от власт и натресат марионетно правителство. Те провокират и организират тези бунтове, както и в цял свят. Не приемай всичко за чиста монета. Не им е за първица да лъжат най - безсрамно.

    Коментиран от #17

  • 17 Соваж бейби

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Ти от":

    Не съм от никакви движения !Съчувствие към поредната женска жертва .И ти си прав ,нужни са мъж и жена ,жената дава живот !И като таква трябва да се уважава и да бъде щастлива бе човек ?!Не разбирам психологически как син ще гледа майка си да страда и трепери от страх ,пича кога се прибере в къщи и и тегли поредната порция пердах за деня ?!Не се ли надига, нещо в душата не знам ??Сигурно и те не могат да отговорят защото това се предава от поколение на поколение !За САЩ имаш право така е ,най добре е да си гледа в двора и да остави другите държави!