Отидете към основна версия

7 221 147

Пригожин разкритикува руските олигарси

  • русия-
  • пригожин-
  • олигарси-
  • вагнер-
  • наемници

Заради това, че не помагат на руските военни на фронта в Украйна

Евгений Пригожин, който е приближен на руския президент Владимир Путин и ръководител на наемническата група "Вагнер", разкритикува руските олигарси и други заможни хора в страната, предаде ДПА. Критиките бяха отправени в интервю на Пригожин за телевизия Ар Ти, излъчено днес.

Пригожин, който рядко се появяваше в миналото на обществени места, защитава идеята за лишаване на олигарсите от тяхното състояние, за да ги принуди в крайна сметка да окажат подкрепа за руските военни на фронта в Украйна.

"Те (олигарсите) са уплашени. Те харесват комфорта си. Те искат да се гмуркат в отоплявани плувни басейни вечерта и да се наслаждават на живота си", заяви 61-годишният Пригожин.

"Човек трябва в даден момент да осъзнае, че трябва да се раздели от всичко, което притежава, от примамващия свят, от ресторантите, СПА-центровете, вилите, басейните. Колкото по-скоро всичко това бъде отнето от вас, толкова по-добре", заяви Пригожин по адрес на руските богаташи.

На Запад Пригожин е възприеман също като руски олигарх. Той е обект на западни санкции заради ролята си в подкрепа на руската инвазия в Украйна чрез групата си "Вагнер".

А ФБР постави Пригожин в списъка си на най-издирваните хора заради намеса в изборите в САЩ.

В последно време Пригожин бе видян да набира руски престъпници да участват във войната в Украйна с обещанието, че те ще бъдат амнистирани заради това. Той също така става все по-критичен към руските военни заради начина, по който те водят войната.

Вчера Пригожин се появи в Санкт Петербург на погребение на боец на "Вагнер" и това привлече медийното внимание. Преди това той избягваше да бъде сниман. Боецът, който беше погребан вчера, бе осъден престъпник. Той получи правото обаче да бъде погребан в парцела с гробове на военни на гробището, след като властите първоначално бяха против това. На погребението Пригожин описа мъжа като истински патриот и подчерта, че всички са равни на фронта.

За "Вагнер" се твърди, че е активна в Източна Украйна от 2014 г. и че после е замесена в конфликтите в Сирия, Либия, Централноафриканската република и Мали. Срещу нея бяха отправени и обвинения за участие във военни престъпления. Неотдавна групировката бе начело на руския щурм по източния украински град Бахмут, според анализатори.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 34 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания