Отидете към основна версия

2 839 50

Близо 1 милион души останаха без ток заради войната

  • украйна-
  • одеса-
  • ток-
  • домакинства-
  • души

Много райони на Одеса са без електричество

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Близо 1 милион жители на Одеска област в Украйна останаха без електричество след инфраструктурна стачка в четвъртък, съобщиха местни медии.

Съобщава се, че регионът има остра нужда от оборудване и части за ремонт на енергийната инфраструктура, тъй като темповете на покупки и доставки на оборудване не успяват да покрият нуждите за ремонт.

Тревога за въздушна атака беше обявена в четвъртък сутринта в цяла Украйна. Украински медии съобщават за експлозии в редица региони.

Атаките срещу украинската инфраструктура на руските въоръжени сили започнаха на 10 октомври - 2 дни след терористичната атака на Кримския мост, зад която, според руските власти, стоят украинските специални служби. Ударите се нанасят по обекти на енергетиката, отбранителната промишленост, военно командване и комуникации в цялата страна.

След ударите на 15 ноември украинският премиер Денис Шмихал заяви, че почти половината от енергийната система на страната е излязла от строя. През декември Владимир Зеленски заяви, че вече е невъзможно напълно да се възстанови енергийната система на Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 25 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: