Отидете към основна версия

1 986 8

Мисията на НАТО в Косово да се увеличи

  • косово-
  • нато-
  • kfor-
  • албин курти

Това предложи премиерът на страната

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Премиерът на Косово Албин Курти смята, че увеличаването на числеността на международната мисия под егидата на НАТО в Косово и Метохия (KFOR) може да допринесе за стабилността в региона. „Значително увеличение на броя на войниците и военното оборудване на НАТО би повишило сигурността и би укрепило мира в Косово и в Западните Балкани“, каза той в интервю, публикувано във вестник Die Welt. „Увеличаването на броя на войските на KFOR би подкрепило нашите отбранителни усилия“, добави Курти.

В момента в Косово са разположени около 3800 войници от KFOR.

Ситуацията в Косово и Метохия рязко ескалира на 6 декември, когато специални части на непризната формация, придружени от патрули на мисията на Европейския съюз в Косово, започнаха да превземат помещенията на избирателните комисии в Северно Косово и Метохия. Сръбското население се организира спонтанно и отблъсква косоварите, които преминават през река Ибър.

На 8 декември около 350 полицаи от Косово влязоха в населената със сърби северна част на автономната сръбска провинция с бронирани превозни средства и блокираха Северна Митровица.

На 10 декември косовската полиция в Косовска Митровица арестува бившия полицай Деян Пантич по скалъпени обвинения. В отговор сръбското население блокира с барикади пътищата в няколко населени места.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 15 гласа.

Свързани новини