1 Януари, 2023 14:14 1 985 8

Мисията на НАТО в Косово да се увеличи

  • косово-
  • нато-
  • kfor-
  • албин курти

Това предложи премиерът на страната

Мисията на НАТО в Косово да се увеличи - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Премиерът на Косово Албин Курти смята, че увеличаването на числеността на международната мисия под егидата на НАТО в Косово и Метохия (KFOR) може да допринесе за стабилността в региона. „Значително увеличение на броя на войниците и военното оборудване на НАТО би повишило сигурността и би укрепило мира в Косово и в Западните Балкани“, каза той в интервю, публикувано във вестник Die Welt. „Увеличаването на броя на войските на KFOR би подкрепило нашите отбранителни усилия“, добави Курти.

В момента в Косово са разположени около 3800 войници от KFOR.

Ситуацията в Косово и Метохия рязко ескалира на 6 декември, когато специални части на непризната формация, придружени от патрули на мисията на Европейския съюз в Косово, започнаха да превземат помещенията на избирателните комисии в Северно Косово и Метохия. Сръбското население се организира спонтанно и отблъсква косоварите, които преминават през река Ибър.

На 8 декември около 350 полицаи от Косово влязоха в населената със сърби северна част на автономната сръбска провинция с бронирани превозни средства и блокираха Северна Митровица.

На 10 декември косовската полиция в Косовска Митровица арестува бившия полицай Деян Пантич по скалъпени обвинения. В отговор сръбското население блокира с барикади пътищата в няколко населени места.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Албанец ама реалиста моля

    1 9 Отговор
    Няма Косово и метохия има само КОСОВО.
    Честита нова година на всички,пожелавам ви здраве и обичайте се .
  • 2 Маки

    10 3 Отговор
    Честита Нова година на всички,много поздрави от Сърбия с една хубав графит дето са написали Сърбите❤️,превод Косово е Българско💐

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Коментар

    13 1 Отговор
    Цитат:"На 10 декември косовската полиция в Косовска Митровица арестува бившия полицай Деян Пантич по скалъпени обвинения. В отговор сръбското население блокира с барикади пътищата в няколко населени места."
    Извинявайте,но преди дни ни убеждавахте как руснаците им подпалвали конфликта,а сега чета друго.Пише си ясно "скалъпени обвинения".Хубавото е,че не са се вързали да подпалят война.И ние трябва да внимаваме.Егати сатанистите...чудят се къде каква война да направят и на хората да им е гадно.
  • 5 Премиерът на Косово

    9 1 Отговор
    погледни лицето му. Не изглеждаше ли той на мошеник-педал ?!?!!
  • 6 Краварски ненормалник разкарай

    5 0 Отговор
    Се простия измислен фактор от нато
  • 7 Чичо Дончо каза

    1 0 Отговор
    Този е брачет на мр.Биин.
  • 8 ГТГТ

    1 1 Отговор
    Каква Метохия, само Република Косово. Стига писали сякаш сте сръбски новинарски портал.