Отидете към основна версия

2 265 32

Куба чества годишнина от революцията

  • куба-
  • революция-
  • годишнина

Каузата на Кубинската революция продължава да живее в своята 64-та годишнина

Снимка: ЕРА/БГНЕС

На 1 януари Куба отбеляза 64-ата годишнина от победата на революцията на острова през 1959 г. Официални тържества се проведоха в град Сантяго де Куба.

Представители на кубинските власти поднесоха цветя на гроба на лидера на революцията Фидел Кастро (1926-2016) в гробището Санта Ифигения. Също така на площада, от който Команданте провъзгласи победата, в полунощ беше издигнато огромно кубинско знаме под звуците на националния химн.

Улиците на градовете в страната са украсени с национални знамена и плакати с революционни лозунги. Местната преса публикува материали за революционната борба срещу диктатурата на Фулхенсио Батиста (1901-1973), по телевизията се показват архивни снимки и видеозаписи.

„Каузата на Кубинската революция продължава да живее в своята 64-та годишнина! Благодаря на Фидел, Раул и историческото поколение за цялата сила, която ни храни в тази красива революция, която създадохте и която се заклехме да защитаваме“, написа той в своя Туитър страница по случай празника, президентът на републиката Мигел Диас-Канел.

На 1 януари 1959 г. диктаторът Фулхенсио Батиста бяга от Куба. Тогава от балкона на сградата на общината в град Сантяго де Куба Фидел Кастро обяви победата на революцията. След това войските под негово командване направиха форсиран марш и на 8 януари тържествено влязоха в Хавана.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.

Свързани новини