Отидете към основна версия

3 840 16

Иранска шахматистка бе предупредена да не се връща в Иран

  • иран-
  • турнир-
  • международен-
  • хиджаб-
  • състезание-
  • шахмат-
  • състезател

Защото се е състезавала без хиджаб на международен турнир в Казахстан

Иранска шахматистка пристигна в Испания във вторник, след като получи предупреждения да не се връща в Иран, защото се е състезавала без хиджаб на международен турнир в Казахстан, каза близък до нея източник, предаде Ройтерс.

Сара Хадем, родена през 1997 г., взе участие в Световното първенство по блиц шах на ФИДЕ миналата седмица в Алмати без хиджаб - забрадка, задължителна според строгите правила за облекло в Иран.

Източникът, който не пожела да бъде назован поради чувствителността на въпроса, каза, че Хадем впоследствие е получила множество телефонни обаждания, в които хора са я предупреждавали да не се връща у дома след турнира.

Източникът каза още, че роднините и родителите на Хадем, които са в Иран, също са получили заплахи, без да дава повече подробности.

Иранското външно министерство не отговори веднага на искане за коментар по случая.

Вестници, включително Le Figaro и El Pais, съобщиха миналата седмица, че Хадем няма да се връща в Иран.

Телефонните обаждания накараха организаторите на турнира да осигурят сигурност, в резултат на което четирима бодигарди бяха разположени пред хотелската стая на Хадем, каза източникът.

Иран беше пометен от демонстрации срещу духовното ръководство на страната от средата на септември, когато 22-годишната иранска кюрдка, Махса Амини, почина в ареста на полицията за морал, която я задържа за „неподходящо облекло“.

Законите, налагащи задължителното носене на хиджаб, се превърнаха във възпламенителна точка по време на безредиците, като поредица от спортистки, състезаващи се в чужбина, се появяват без забрадки на обществени места.

Хадем е 804 в световната ранглиста, според уебсайта на Международната шахматна федерация. Уебсайтът за събитието от 25-30 декември я посочи като участник както в състезанията Rapid, така и в Blitz.

Протестите бележат едно от най-смелите предизвикателства пред ръководството на Иран след революцията от 1979 г. и привлякоха иранци от всички сфери на живота.

Жените изиграха важна роля като свалиха, а в някои случаи дори запалиха, забрадките си, докато протестиращите се развълнуваха от това, което видяха като прояви на подкрепа както от жени, така и от мъже, ирански спортисти.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 24 гласа.

Свързани новини