Отидете към основна версия

1 903 36

Азербайджан призовава Армения да спре своите териториални претенции

  • азербайджан-
  • армения-
  • шуша-лачин -
  • карабахския регион-
  • европа-
  • (пасе)

Азербайджан призовава Армения да спре своите териториални претенции и незаконни дейности, както и да изтегли напълно въоръжените сили от азербайджанските територии и да следва мирен, законен и конструктивен подход

Снимка: Посолство на Азербайджан в София

Фактите за незаконната експлоатация на минерали, метали, дървесина, питейна вода и други водни ресурси и т.н. по време на 30-годишната окупация на азербайджанските територии от Армения са отразени в докладите и резолюциите приети от ОССЕ, Програмата за развитие на ООН (ПРООН), Програмата за околна среда (ПОСООН) и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).

Продължавщият 25 дни мирен протест на представители на азербайджанското гражданско общество и природозащитници на пътя Шуша-Лачин в Карабахския регион на Азербайджан е изява на недоволството на азербайджанското общество срещу незаконната експлоатация на природни ресурси и произтичащите от това екологични щети. Целта на протеста е да се предотврати разграбването и незаконното транспортиране на заграбените азербайджански природни ресурси и той по никакъв начин не пречи на движението на останалите хуманитарни превозни средства за граждански цели. Протестиращите заявиха, че нямат намерение да блокират движението и публично изразиха готовност да съдействат за движението на граждански автомобили, за което свидетелстват разпространените в социалните мрежи видео клипове.

Режимът на движение по пътя продължава да бъде същият както и преди, а мироопазващият контингент на Руската федерация, временно разположен в тези територии на Република Азербайджан, отговаря за организацията на движението на хора, стоки и превозни средства. Така наречената хуманитарна катастрофа или тежка медицинска криза е преувеличение с цел да бъде подведена международната общност. Азербайджанското правителство на няколко пъти е заявявало своята готовност да откликне на всяка хуманитарна нужда на своите граждани от арменски произход на място.

Армения не изпълнява поетите задължения по Тристранната декларация, подписана от лидерите на Азербайджан, Армения и Русия на 10 ноември 2020 г. На територията на Азербайджан все още има незаконни арменски въоръжени части, въпреки че Армения беше задължена да ги изтегли през 2020 г. В нарушение на параграф 6 от Тристранната декларация Лачинският път се използва за военни цели, както и за незаконни стопански дейности. Освен това, Армения отказва да отвори всички транспортни комуникации през своята територия до провинция Нахичеван в Азербайджан, което е в противоречие на параграф 9 от Декларацията.

Азербайджанците, най-вече цивилни граждани, продължават да бъдат потърпевши от мини поставени неотдавна от арменски провокатори. От август 2022 г. на територията на Азербайджан са открити общо 2728 противопехотни мини произведени в Армения. Като цяло, след подписването на Тристранната декларация през ноември 2020 г., жертви на мини са станали 276 човека, убити са 46 души, като сред тях има 35 цивилни граждани и 3-ма журналисти. Последният инцидент, в който пострадаха 8 души, е от 14 декември 2022 г.

Всичко това показва, че в Армения все още доминират реваншистките идеи. Азербайджан призовава Армения да спре своите териториални претенции и незаконни дейности, както и да изтегли напълно въоръжените сили от азербайджанските територии и да следва мирен, законен и конструктивен подход.

Източник: Посолство на Азербайджан в София

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 14 гласа.

Свързани новини