Last news in Fakti

8 Януари, 2023 22:30 1 891 36

Азербайджан призовава Армения да спре своите териториални претенции

  • азербайджан-
  • армения-
  • шуша-лачин -
  • карабахския регион-
  • европа-
  • (пасе)

Азербайджан призовава Армения да спре своите териториални претенции и незаконни дейности, както и да изтегли напълно въоръжените сили от азербайджанските територии и да следва мирен, законен и конструктивен подход

Азербайджан призовава Армения да спре своите териториални претенции - 1
Снимка: Посолство на Азербайджан в София

Фактите за незаконната експлоатация на минерали, метали, дървесина, питейна вода и други водни ресурси и т.н. по време на 30-годишната окупация на азербайджанските територии от Армения са отразени в докладите и резолюциите приети от ОССЕ, Програмата за развитие на ООН (ПРООН), Програмата за околна среда (ПОСООН) и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).

Продължавщият 25 дни мирен протест на представители на азербайджанското гражданско общество и природозащитници на пътя Шуша-Лачин в Карабахския регион на Азербайджан е изява на недоволството на азербайджанското общество срещу незаконната експлоатация на природни ресурси и произтичащите от това екологични щети. Целта на протеста е да се предотврати разграбването и незаконното транспортиране на заграбените азербайджански природни ресурси и той по никакъв начин не пречи на движението на останалите хуманитарни превозни средства за граждански цели. Протестиращите заявиха, че нямат намерение да блокират движението и публично изразиха готовност да съдействат за движението на граждански автомобили, за което свидетелстват разпространените в социалните мрежи видео клипове.

Режимът на движение по пътя продължава да бъде същият както и преди, а мироопазващият контингент на Руската федерация, временно разположен в тези територии на Република Азербайджан, отговаря за организацията на движението на хора, стоки и превозни средства. Така наречената хуманитарна катастрофа или тежка медицинска криза е преувеличение с цел да бъде подведена международната общност. Азербайджанското правителство на няколко пъти е заявявало своята готовност да откликне на всяка хуманитарна нужда на своите граждани от арменски произход на място.

Армения не изпълнява поетите задължения по Тристранната декларация, подписана от лидерите на Азербайджан, Армения и Русия на 10 ноември 2020 г. На територията на Азербайджан все още има незаконни арменски въоръжени части, въпреки че Армения беше задължена да ги изтегли през 2020 г. В нарушение на параграф 6 от Тристранната декларация Лачинският път се използва за военни цели, както и за незаконни стопански дейности. Освен това, Армения отказва да отвори всички транспортни комуникации през своята територия до провинция Нахичеван в Азербайджан, което е в противоречие на параграф 9 от Декларацията.

Азербайджанците, най-вече цивилни граждани, продължават да бъдат потърпевши от мини поставени неотдавна от арменски провокатори. От август 2022 г. на територията на Азербайджан са открити общо 2728 противопехотни мини произведени в Армения. Като цяло, след подписването на Тристранната декларация през ноември 2020 г., жертви на мини са станали 276 човека, убити са 46 души, като сред тях има 35 цивилни граждани и 3-ма журналисти. Последният инцидент, в който пострадаха 8 души, е от 14 декември 2022 г.

Всичко това показва, че в Армения все още доминират реваншистките идеи. Азербайджан призовава Армения да спре своите териториални претенции и незаконни дейности, както и да изтегли напълно въоръжените сили от азербайджанските територии и да следва мирен, законен и конструктивен подход.

Източник: Посолство на Азербайджан в София


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    9 15 Отговор
    Утре Македония ще се оплаче на Брюксел, България да спре 100 годишната си "окупация" на Пиринска Македония (с армията дето я нямаме), и познайте ЕС на кой ще каже да "направи компромиси"?
  • 2 ТаУмВзе

    6 5 Отговор
    Уродливата ръчичка на краварчето ли? НЕМА КАК ДА СТАНЕ ПАК!
  • 3 Потресен … за пореден път!

    13 3 Отговор
    Абе, паляци?! На заплата към посолството на една терористична държава ли сте? Толкова ли ниско падате? Дълбаете дъното!
  • 4 "Втора армия в Света"

    9 15 Отговор
    Арменците са васали на Путлер и затова ще си плащат! Путлер ги остави на турчалята да ги мачкат!!! Нямах вяра на Мордор!!!

    Коментиран от #7

  • 5 Котка ученият

    5 10 Отговор
    В зоната на най-големия транспортен коридор в света тези въпроси ще се решават от Русия.

    Коментиран от #11

  • 6 "Втора армия в Света"

    10 16 Отговор
    Русия ги предаде и изостави!!! Армения е продадена на мохамеданите, любимците на Путлер!!!
  • 7 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★

    13 6 Отговор

    До коментар #4 от ""Втора армия в Света"":

    Арменците в Армения много се различават от арменците в България! Тукашните надути, нагаждачи, корумпирани и нагли арменци, нямат нищо общо с арменците в Армения. Както се казва, какви са българите, такива са ни и арменците, евреите и ромите!

    Коментиран от #9

  • 8 чебурак

    11 4 Отговор
    След арменците не се оттеглят от азерските зами, значи скоро пак ще ядат тупаници,но този път Путин няма да ги спасява
  • 9 "Втора армия в Света"

    11 10 Отговор

    До коментар #7 от "✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★":

    Арменците са изтрадал народ, който беше хвърлен на кучетата! Вярваха на Мордорските лъжи че ще ги защитават и затова си плащат.

    Коментиран от #10

  • 10 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★

    4 10 Отговор

    До коментар #9 от ""Втора армия в Света"":

    И ние сме изстрадал народ два века ромейско иго, пет века турско, 35 години монархо - фашизъм и сега страдаща ограбена и подчинена колония на англосаксонците. СССР не съществува и Армения е самостоятелна държава, няма как Русия да я е лъгала, лъже само Запада, който обещава реки от мед и масло, но по-късно се разбира, че това е за малък кръг от хора само!

    Коментиран от #12, #13, #28

  • 11 "Втора армия в Света"

    6 7 Отговор

    До коментар #5 от "Котка ученият":

    Отслабения от войната Мордор губи васалите си! Армения, Грузия и Казахстан чакат удобния момент да бият шута на фалангите. Рашистите губят влиянието си с всеки изминал ден!
  • 12 "Втора армия в Света"

    5 11 Отговор

    До коментар #10 от "✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★":

    Такаши? Рашистката военна база в Армения, която уш пазеше мира, стоеше и гледаше от страни! Как мохамеданите трепат християниските арменци!!! Прав си, арменците никога повече няма да вярват на Мордор!! Лошото е, ще го научиха по трудния начин!!!

    Коментиран от #15

  • 13 Пропусна само 45години

    10 4 Отговор

    До коментар #10 от "✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★":

    Рускосъветско

    Коментиран от #16, #24

  • 14 Сталин

    1 3 Отговор
    ще ви оправи в Сибир за това че се разделихте
  • 15 Научиха по трудният начин

    11 1 Отговор

    До коментар #12 от ""Втора армия в Света"":

    Осмата божия заповед: не кради.....чужди земи

    Коментиран от #17

  • 16 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★

    5 9 Отговор

    До коментар #13 от "Пропусна само 45години":

    Е, то само тоя период от новата ни История не е била робство. През това време България от една аграрна изостанала страна, стана индустриална страна с развито земеделие, без безработица, експлоатация от робовладелци и чорбаджии. След 1989г, пак ни върнаха с един век назад!

    Коментиран от #18, #23

  • 17 "Втора армия в Света"

    4 3 Отговор

    До коментар #15 от "Научиха по трудният начин":

    Тва го пиши на рашистите, още им напиши да не изнасилват и убиват.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 "Втора армия в Света"

    4 3 Отговор

    До коментар #19 от "✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★":

    Роден съм след комунизма, другарю орк! 🤣🤣🤣

    Коментиран от #21

  • 21 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★

    7 4 Отговор

    До коментар #20 от ""Втора армия в Света"":

    Еми то се вижда, че не си живял по хубавото време, когато нямаше робовладелци и чорбаджии, нямаше безработица и тежка престъпност. Защо тогава ми коментираш и спориш с човек който и малко, но все пак съм живял по онова време 16 години и помня и знам да сравнявам кога беше хубаво и сега като казвам, че е лошо знам и виждам, че е лошо?!

    Коментиран от #25, #29

  • 22 ТръмпЛин

    5 1 Отговор
    Гледах едно много готино филмче за Армения в Ю туб за живота в един селски район…Страшно! Как оцеляват тези хора не ми е ясно.
  • 23 Ти виж другите страни

    3 4 Отговор

    До коментар #16 от "✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★":

    През този период къде отидоха
  • 24 ТръмпЛин

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Пропусна само 45години":

    А ти какво очакваш? Отроче на Комунистически велможи, не може да не е бил задоволен поне морално! А в някоИ случаи и материално!
  • 25 Лошо е за некадърните

    4 2 Отговор

    До коментар #21 от "✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★":

    Иначе имаше и робовладелци и чорбаджии ама се наричаха другояче, партийни секретари и членове на партията. Другите бяхме пролетарии

    Коментиран от #26

  • 26 Плашимир

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Лошо е за некадърните":

    Лошо за некадърните... Опорна плоска. Семерджийска.
  • 27 Цар Поробител

    6 3 Отговор
    Втори Юни 1984…..А беше хубав ден! Разширен вариант.

    Вървях преметнал сак през рамо.
    Баща ми гледаше след мен.
    Във погледа му болка само.
    Дали ще доживее този ден?
    Вървях изправен-Не от гордост!
    Не исках той да долови.
    Че смачкан съм и ми е болно.
    Че дълги ще са следващите дни.
    Ще имам време Там!…За размисъл и за омраза!
    Ще имам време за мечти.
    Ще имам време да лекувам таз зараза.
    Която дълго ме разяжда и душИ!
    Помъкнал своя Кръст като Христос.
    Вървях към своята Голгота.
    Но без венец от тръни и бодли.
    Самичък. Проклинайки живота!
    Не бях Светец! Не ще го крия!
    Глава не скланях пред Партийния елит.
    Презирах всеки натегач и червей.
    Накратко-Падах си чешит!
    Пaртийния ме беше взел на мушка.
    Намери повод. Написа донос срещу мен.
    -ПаднА ли ми? Прошепна злобно.
    -Едвам Дочаках този ден!
    Какво са две години Ще попиташ.
    Та туй са само две летА!
    ЛетА в които първи стъпки
    Направила бе мойта дъщеря!
    ЛетA в които съм пропуснал
    Проплакване на първороден син.
    ЛетА в които толкоз ми е липсвал
    Един човек незаменим!
    Какво научих във затвора?
    Заключен между четири стени.
    Научих, че и във затвора има хора.
    На Свобода са всички подлеци!
    Научих се да различавам хората.
    Приятелите да ценя.
    ЧОВЕКА сред тълпата да открия.
    Зърно от Плява да деля!

    9-ти Септември 1986. Мрачен и дъждовен….
    Отново свободен роб? Амнистиран по случай
    “Освобождението
    от Фашистко робство”!!!
  • 28 див хищнически комунизъм

    5 5 Отговор

    До коментар #10 от "✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★":

    Пропуснал си най-черното: 45 години болшевишко робство.
  • 29 ТръмпЛин

    2 3 Отговор

    До коментар #21 от "✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★":

    Сега е лошо?? Вярвам ти, лошо е за мързеливите, за неуките, за възпитаните с комунистически “добродетели” и “идеали за равенство”! За свикналите на колективна отговорност, на предимства за АБПФ ……
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Парите говорят

    3 3 Отговор
    Колко вИ платиха за тази статия?
  • 32 Българин

    5 3 Отговор
    Заради блокадата и липса на лекарства, умират хора. Това е пропуснато в статията!
  • 33 оня с коня

    8 4 Отговор
    Като Българин СЪМ на страната на Азерите щото внасяме Евтин Газ от тях.Пак като Българин НЕ СЪМ на страната на Армения защото съм възмутен от Противодържавната и Подмолна полит. дейност на лица като Кеворкян и Бабикян в полза на Чужда държава.
  • 34 ПарапетПетко

    5 2 Отговор
    Ще плащаме за демократичния азербайджански газ с арменска кръв.

    Коментиран от #35

  • 35 ТръмпЛин

    4 4 Отговор

    До коментар #34 от "ПарапетПетко":

    Не знам дали ще плащаме с арменска кръв, но знам че искаш да плащаме с украинска! Сигурно тя е по малко ценна?
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.