Отидете към основна версия

1 078 13

Бури в Калифорния, населението се готви за наводнения

  • буря-
  • калифорния-
  • наводнения-
  • сащ

Националната метеорологична служба предупреди за "безмилостен парад от атмосферни реки“

Източник: БГНЕС

Бурното време в Калифорния продължи и в неделя, когато гръмотевични бури, сняг и разрушителни ветрове връхлетяха северната част на щата, предшествайки друга поредица от идващи бури и повишаващи потенциала за наводнения по пътищата, покачване на реки и кални свлачища върху почви, които вече са наситени след дни на дъжд, информира Associated Press.

Националната метеорологична служба предупреди за "безмилостен парад от атмосферни реки“ - бури, които представляват дълги струи влага, простиращи се в Тихия океан, способни да изсипят зашеметяващи количества дъжд и сняг.

В столицата на щата повече от 60 000 клиенти все още бяха без електричество в неделя вечерта - по-малко от над 350 000 - след като пориви на вятъра от 97 км/ч събориха дървета в електропроводи, според общинския комунален район на Сакраменто.

Офисът на метеорологичната служба в Сакраменто предупреди, че регионът трябва да се подготви за най-новата атмосферна река, която ще достигне брега на Калифорния късно в неделя и рано в понеделник.

"Ще са възможни масови прекъсвания на електрозахранването, повалени дървета и трудни условия за шофиране“, пишат от службата в Туитър.

Имаше предупреждения за евакуация за около 13 000 жители на застрашена от наводнения зона в окръг Сонома северно от Сан Франциско, където се очаква придошлата Руска река да излезе от коритото си през следващите дни.

И окръг Сакраменто нареди евакуация на хората, живеещи около Уилтън, град с около 6 000 жители, приблизително на 30 километра югоизточно от центъра на Сакраменто, с предупреждения за предстоящи наводнения. Селският район по поречието на река Косумнес претърпя наводнение при предишна буря.

Влажното време идва след дни на дъжд в Калифорния от тихоокеански бури, които миналата седмица спряха тока на хиляди, наводниха улици, разбиха крайбрежието и причиниха най-малко шест смъртни случая.

Първата от най-новите, по-силни бури накара метеорологичната служба да издаде предупреждение за наводнения за голяма част от Северна и Централна Калифорния с 6 до 12 инча (15 до 30 сантиметра) дъжд, очакван до сряда във вече наситените подножия на района на Сакраменто .

В района на Лос Анджелис, разпръснат дъжд падна през уикенда, докато бурните условия се очаква да се върнат в понеделник, с потенциал до 8 инча (20 см) в подножието на планините. Силен прибой се очакваше до вторник с големи вълни на плажовете със западно изложение.

От 26 декември Сан Франциско е получил повече от 10 инча (25 сантиметра) дъжд, докато Мамутската планина, популярна ски зона в Източна Сиера, има почти 10 фута (3 метра) сняг, съобщи Националната метеорологична служба.

Държавният климатолог Майкъл Андерсън каза на брифинг за новини късно в събота, че служителите наблюдават отблизо идващата буря в понеделник и друга зад нея и държат под око три други системи по-далеч в Тихия океан.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.

Свързани новини