Last news in Fakti

9 Януари, 2023 13:49 1 069 13

Бури в Калифорния, населението се готви за наводнения

  • буря-
  • калифорния-
  • наводнения-
  • сащ

Националната метеорологична служба предупреди за "безмилостен парад от атмосферни реки“

 Бури в Калифорния, населението се готви за наводнения - 1
Източник: БГНЕС

Бурното време в Калифорния продължи и в неделя, когато гръмотевични бури, сняг и разрушителни ветрове връхлетяха северната част на щата, предшествайки друга поредица от идващи бури и повишаващи потенциала за наводнения по пътищата, покачване на реки и кални свлачища върху почви, които вече са наситени след дни на дъжд, информира Associated Press.

Националната метеорологична служба предупреди за "безмилостен парад от атмосферни реки“ - бури, които представляват дълги струи влага, простиращи се в Тихия океан, способни да изсипят зашеметяващи количества дъжд и сняг.

В столицата на щата повече от 60 000 клиенти все още бяха без електричество в неделя вечерта - по-малко от над 350 000 - след като пориви на вятъра от 97 км/ч събориха дървета в електропроводи, според общинския комунален район на Сакраменто.

Офисът на метеорологичната служба в Сакраменто предупреди, че регионът трябва да се подготви за най-новата атмосферна река, която ще достигне брега на Калифорния късно в неделя и рано в понеделник.

"Ще са възможни масови прекъсвания на електрозахранването, повалени дървета и трудни условия за шофиране“, пишат от службата в Туитър.

Имаше предупреждения за евакуация за около 13 000 жители на застрашена от наводнения зона в окръг Сонома северно от Сан Франциско, където се очаква придошлата Руска река да излезе от коритото си през следващите дни.

И окръг Сакраменто нареди евакуация на хората, живеещи около Уилтън, град с около 6 000 жители, приблизително на 30 километра югоизточно от центъра на Сакраменто, с предупреждения за предстоящи наводнения. Селският район по поречието на река Косумнес претърпя наводнение при предишна буря.

Влажното време идва след дни на дъжд в Калифорния от тихоокеански бури, които миналата седмица спряха тока на хиляди, наводниха улици, разбиха крайбрежието и причиниха най-малко шест смъртни случая.

Първата от най-новите, по-силни бури накара метеорологичната служба да издаде предупреждение за наводнения за голяма част от Северна и Централна Калифорния с 6 до 12 инча (15 до 30 сантиметра) дъжд, очакван до сряда във вече наситените подножия на района на Сакраменто .

В района на Лос Анджелис, разпръснат дъжд падна през уикенда, докато бурните условия се очаква да се върнат в понеделник, с потенциал до 8 инча (20 см) в подножието на планините. Силен прибой се очакваше до вторник с големи вълни на плажовете със западно изложение.

От 26 декември Сан Франциско е получил повече от 10 инча (25 сантиметра) дъжд, докато Мамутската планина, популярна ски зона в Източна Сиера, има почти 10 фута (3 метра) сняг, съобщи Националната метеорологична служба.

Държавният климатолог Майкъл Андерсън каза на брифинг за новини късно в събота, че служителите наблюдават отблизо идващата буря в понеделник и друга зад нея и държат под око три други системи по-далеч в Тихия океан.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путин

    13 2 Отговор
    Христо Грозев може ли да плува?
  • 2 Иван

    10 2 Отговор
    Папата да каже нещо за падналото дърво.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 хахаха

    10 1 Отговор
    Звучен шамар за америка 1
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Иван

    8 0 Отговор
    А пък сбър.каният гнусен евреин Еленски сам си тако.ва майката, няма нужда от тебе.
  • 8 е там

    8 0 Отговор
    Нали управляват либерал-"демократите"? Що така? (Припомням само позицията им за ураганите във Флорида).
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Голям зор

    4 2 Отговор
    Да идват в България тук и сняг веченямама
  • 11 Жорж

    5 1 Отговор
    Идеално. Там обичат препятствията, щото така се тренират да ги преодоляват, така, че са им нужни.
  • 12 пенко

    0 0 Отговор
    "АБРА КАДАБРА " --- В СИЕРА ЩЕ ЗАДУХА ТОПЪЛ ВЯТЪР - ТРИ МЕТРОВИЯ СНЯГ ЩЕ СЕ СТОПИ И ЩЕ ЗАЛЕЕ И СОНОМА И СЕЙНТ ФРАНЦИСТИТЕ !!!! В ЕВРОПА Е ТОПЛО ---ЗАЩОТО РУСКИТЕ КЛИМАТИЧНИ ВОЙСКИ РАЗПРЕДЕЛЯТ РЕПРЕСИЯТА : КОЙ ДА МРЪЗНЕ -КОЙ ДА СЕ УДАВИ --- И МОЖЕ ДА ВЪРНЕ СТУДЪТ В ЕВРОПА ---СЛЕД ВАШИНГТОН !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 13 ДА ИЗМЭТЕМ харвардския ГАЛОSHHH

    2 0 Отговор
    За сега падат само дъбове, букове и тук-там някои иглолистни,
    проблемите ще дойдат, като започнат да падат Топол(М)-ите...