Отидете към основна версия

2 139 41

Швеция се готви за антитурски демонстрации

  • швеция-
  • нато-
  • демонстрации-
  • антитурски-
  • кандидатура

Във връзка с кандидатурата за членство в НАТО

Източник: БГНЕС

Швеция се готви за демонстрации утре, които могат да усложнят нейните усилия да убеди Турция да одобри присъединяването ѝ към НАТО, предаде Асошиейтед прес.

Крайнодесен активист от Дания получи разрешение от полицията за провеждане на протест пред турското посолство в Стокхолм, където възнамерява да изгори екземпляр от Корана. В същото време протурски и прокюрдски групи планират демонстрации в шведската столица, съобщи БТА.

Досега Турция отказва да одобри кандидатурите на Швеция и Финландия за членство в НАТО. За приемането на двете страни в алианса е необходимо одобрението на всички държави членки. Турция казва, че Швеция трябва да предприеме твърди действия срещу кюрдски и други организации, които Анкара смята за терористични.

Швеция уверява Турция, че няма да допусне каквито и да било терористични групи на своя земя. Но прокюрдски и антинатовски организации усложняват ситуацията за шведското правителство, провеждайки антитурски демонстрации, разгневяващи турското правителство. Миналата седмица чучело на турския президент Реджеп Тайип Ердоган беше обесено пред кметството на Стокхолм.

Напрежението може да се засили още повече утре, когато антиислямският активист Расмус Палудан планира да изгори Коран пред турското посолство. Палудан, който има и шведско гражданство, е провеждал по-рано подобни протести в Дания и Швеция, някои от които предизвикаха съпроводени с насилие контрадемонстрации.

Шведският външен министър Тобиас Билстрьом заяви днес, че страната му уважава свободата на словото. Той не пожела да коментира как би се отразил протестът на Палудан върху кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, но отбеляза, че Стокхолм „приема много сериозно . . . всичко, което ненужно удължава процеса“.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 16 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: