Отидете към основна версия

1 881 14

Премиер уволнява свой помощник заради скандални сексуални коментари

  • япония-
  • премиер-
  • еднополовите бракове

Япония е единствената членка на G7, която не признава еднополовите бракове

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Японският премиер Фумио Кишида възнамерява да уволни своя помощник Масайоши Араи след негови скандални изявления срещу представители на сексуалните малцинства. „Нашата администрация се ангажира с устойчиво и приобщаващо общество, което признава многообразието. Изявленията на Араи са напълно несъвместими с политиките на администрацията и са непростими. Необходим е твърд отговор", каза премиерът, отговаряйки утвърдително на въпроса дали Араи щеше да напусне поста си.

Помощник на японския премиер говори пред репортери за предпазливата позиция на правителството относно признаването на еднополовите бракове. По-специално, според Киодо, Арай каза, че „не иска да живее до“ ЛГБТ хора и че му е „неприятно дори да ги вижда“. Според него признаването на еднополовите бракове "ще промени начина, по който работи обществото" и може да доведе до факта, че "доста хора напускат тази страна".

Скоро Араи взе назад думите си, извини се и отбеляза, че е изразил лична гледна точка, която се различава от позицията на премиера.

Япония остава единствената страна от G7, която не признава еднополовите бракове. Много членове на консервативната управляваща Либерално-демократическа партия на Кишида се противопоставят на подобно признаване.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: