Отидете към основна версия

3 106 18

Двама известни бивши премиери се връщат в политиката

  • великобритания-
  • борис джонсън-
  • лиз тръс-
  • политика-
  • връщане

Борис Джонсън и Лиз Тръс отново в голямата политика

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Двама бивши британски премиери - Борис Джонсън и Лиз Тръс разчитат на завръщане в голямата политика. Тръс планира да апелира към грешния курс на икономиката Сунак, а Джонсън по-рано отбеляза липсата на решителност на Лондон по украинския въпрос, пише The Times.

Според изданието Тръс възнамерява да влезе в кореспондентски спор с настоящия ръководител на правителството Риши Сунак, като публикува статия за необходимостта от намаляване на данъчната тежест и активно стимулиране на производството на стоки и услуги в страната. Самата Тръс щеше да следва точно такава политика, докато беше на поста, но предизвика паника на пазарите, тъй като нейният план изискваше прекомерни бюджетни разходи за страната.

„Тя вярва, че е загубила битката, но това е дълга игра“, каза един от сътрудниците на експремиера пред изданието. Тръс смята, че би могла да оглави Консервативната партия в случай на поражение на общите избори през 2024 г. и последвалата оставка на Сунак, според друг събеседник на The Times. Проучванията на общественото мнение отдавна показват, че управляващата партия на торите ще се представи много слабо на парламентарните избори и ще се окаже в опозиция.

Джонсън не губи надежда да се върне на ръководни позиции, който тази седмица, по време на пътуване до САЩ, призова правителството на Сунак да предприеме по-решителни стъпки в украинската посока. Според него както Лондон, така и Вашингтон, както и други съюзници на Киев, не трябва да се колебаят да прехвърлят бойни самолети, ракети с голям обсег и други оръжия на украинските въоръжени сили, които биха могли да помогнат на Украйна на бойното поле.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 18 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: