Отидете към основна версия

1 021 10

Национална стачка в сектора на търговията във Финландия

  • финландия-
  • стачки-
  • търговия-
  • национални-
  • сектор-
  • заплащане-
  • работници

Тя ще започне днес - 9 февруари

Националните стачки в сектора на търговията ще започнат на 9 февруари, след като посредничеството между спорещите страни не успя да постигне сделка между тях, пише Daily Finland.

Посредникът на кралството - Ану Саджаваара, уведоми във вторник, че не може да представи предложение за медиация в трудовия спор между "Service Union United PAM" и Финландската търговска федерация, каза PAM в прессъобщение

„Възгледите на PAM и на Финландската търговска федерация все още се различават значително, също и по въпроси, различни от заплащането. Целта на PAM все още е да осигури на работниците в търговския сектор значително увеличение на заплатите, което гарантира покупателна способност и носи облекчение в разгара на инфлацията. Това би означавало увеличение на заплатата с около 200 евро“, каза президентът на PAM Аника Рьони-Салинен.

Стачките започват в част от Kesko logistics services и 160 S-group's и K-group's Supermarkets в четвъртък, 9 февруари, в 05.00 часа сутринта и приключват на 11 февруари, събота, в 05.00 часа сутринта.

Тази седмица стачката засяга приблизително 16 000 служители. Ако не бъде постигнато споразумение, тя ще се разшири извън хранителните магазини и регионалните терминали за логистични услуги. Това би означавало предизвикателства за доставчиците на услуги и ресторантьорските услуги.

Председателят на PAM, Annika Rönni-Sällinen, каза в интервю за IL-TV в четвъртък сутринта, че работещите стачкуват често.

Тя пожелава на клиентите търпение към неблагоприятните последици от стачката.

"Надявам се на разбиране. Нашето намерение не е да създаваме проблеми. Финландия не остава без храна и отворени магазини могат да бъдат намерени и другаде. Сега е моментът за увеличение на заплатите. Те са нужни на хората, за да живеят."

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: