9 Февруари, 2023 09:19 1 020 10

Национална стачка в сектора на търговията във Финландия

  • финландия-
  • стачки-
  • търговия-
  • национални-
  • сектор-
  • заплащане-
  • работници

Тя ще започне днес - 9 февруари

Националните стачки в сектора на търговията ще започнат на 9 февруари, след като посредничеството между спорещите страни не успя да постигне сделка между тях, пише Daily Finland.

Посредникът на кралството - Ану Саджаваара, уведоми във вторник, че не може да представи предложение за медиация в трудовия спор между "Service Union United PAM" и Финландската търговска федерация, каза PAM в прессъобщение

„Възгледите на PAM и на Финландската търговска федерация все още се различават значително, също и по въпроси, различни от заплащането. Целта на PAM все още е да осигури на работниците в търговския сектор значително увеличение на заплатите, което гарантира покупателна способност и носи облекчение в разгара на инфлацията. Това би означавало увеличение на заплатата с около 200 евро“, каза президентът на PAM Аника Рьони-Салинен.

Стачките започват в част от Kesko logistics services и 160 S-group's и K-group's Supermarkets в четвъртък, 9 февруари, в 05.00 часа сутринта и приключват на 11 февруари, събота, в 05.00 часа сутринта.

Тази седмица стачката засяга приблизително 16 000 служители. Ако не бъде постигнато споразумение, тя ще се разшири извън хранителните магазини и регионалните терминали за логистични услуги. Това би означавало предизвикателства за доставчиците на услуги и ресторантьорските услуги.

Председателят на PAM, Annika Rönni-Sällinen, каза в интервю за IL-TV в четвъртък сутринта, че работещите стачкуват често.

Тя пожелава на клиентите търпение към неблагоприятните последици от стачката.

"Надявам се на разбиране. Нашето намерение не е да създаваме проблеми. Финландия не остава без храна и отворени магазини могат да бъдат намерени и другаде. Сега е моментът за увеличение на заплатите. Те са нужни на хората, за да живеят."


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Санциите

    12 2 Отговор
    Бият по нас. Даже по най - богатите. Келепира свърши. Мъка, мъка...
  • 2 12343211

    9 2 Отговор
    16 000,Финландия!

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Някой

    20 2 Отговор
    Не мога да разбера. Нали в Европа, и в частност във Финландия, всичко е наред? Няма голяма инфлация, няма обедняване, няма отражение на въведените от ЕС санкции срещу Русия.
    Защо тогава са тези стачки, които заляха Европа в последно време? Защо хората са недоволни, след като политиците им казват, че всичко им е наред, и по-добре ще става? Защо?
    Да не би и тук да се осеща тънкото пръстче на "коварното кремълско джудже"?
    А?

    Коментиран от #5, #7

  • 5 Жужо е

    0 6 Отговор

    До коментар #4 от "Някой":

    Виновен за бедите ни (
  • 6 незнайко

    3 0 Отговор
    Уж всичко им е наред а ето стачка ! Това е в цяла Европа , Франция, Германия и даже Англия ! Нали ДЕМОКРАЦИЯТА е навсякъде и всичко върви по мед и масло ??? Да ама не, КАПИТАЛИСТИТЕ не са доволни от ПЕЧАЛБИТЕ !!! Тази система на свръхбогати и свръхбедни не функционира и трябва да се замени !!!
  • 7 Глупаци

    0 5 Отговор

    До коментар #4 от "Някой":

    Наред е щом могат да стачкуват, ти да си чул някой да протестира в руската кочина

    Коментиран от #8

  • 8 Някой

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Глупаци":

    Ами, да. Стачкуват си хората и там, стига да имат повод. И преди и сега. Колко пъти се събираха протести, примерно за Навални?
    Ама, няма как да видиш, ото ЕС налага цензура - спира ти рсуките телевизии.
  • 9 Хлъц

    1 0 Отговор
    Сега все още има натрупана" мазника" ,която вече започва да се топи.Ще се усети сериозно,още през лятото.А през следващата есен- зима,ще стане трагично.Обора вкара елегантно цяла Европа в енергийна криза, от която няма измъкване.Закон стар като света гласи: Евтин енергиен ресурс= мощна,конкурентна икономика.Унищожоха и продължават планомерно икономиката на свой основен конкурент - Европа.За да спасят своята икономика,а през тази схема,да закрепят долара ,и снижат неизплатими иначе дългове заложени в ДЦК,с който заляха планетата
  • 10 Хлъц

    3 0 Отговор
    В материала става дума за Финландия - една от най добре уредените държави в Европа.Хайде да си представим,какво ще ни се случи, ако догодина влезе еврото,при нашата могъща икономика,и тотален монопол ,придружен със скрит картел,и стоки преминаващи минимум през 4 ръце,преди да стигнат до щанда.Как си представяте живота с 500-600 евро ( масовата заплата) ? И някой надява ли се,че чорбаджията му,ще му плаща повече в евро? Всичко ще ви изчислява в 2,:1. Дори онези- със заплата 4-5 хиляди,отиват на 2-2,5 х евро.Тотално обедняване с 50 %. Още от старта.
Новини по държави: