Отидете към основна версия

2 283 23

Нидерландското военно разузнаване подозира, че Русия готви саботаж в Северно море

  • нидерландия-
  • нидерландското военно разузнаване-
  • саботаж -
  • русия-
  • вятърни електроцентрали -
  • северно море

Близо до вятърни електроцентрали в Северно море е бил засечен руски кораб, който е проучвал разположената там енергийна инфраструктура,

Снимка: Shutterstock

През последните месеци Русия се е опитала да придобие разузнавателна информация, за да извърши саботаж срещу критична инфраструктура в нидерландски териториални води в Северно море, заяви Нидерландската служба за военно разузнаване и сигурност (MIVD), цитирана от Ройтерс.

Близо до вятърни електроцентрали в Северно море е бил засечен руски кораб, който е проучвал разположената там енергийна инфраструктура, заяви на пресконференция ръководителят на нидерландското военно разузнаване генерал Ян Свиленс.

Плавателният съд е бил ескортиран от кораби на нидерландската брегова охрана.

"Видяхме през последните седмици, че руснаците се опитват да разберат как работи енергийната система в Северно море. За първи път ставаме свидетели на подобно нещо", каза още Свиленс. По думите му "те силно се интересуват от това как биха могли да саботират енергийната инфраструктура".

Двете нидерландски разузнавателни агенции - Нидерландската служба за военно разузнаване и сигурност и Главната служба за разузнаване и сигурност (AIVD), днес разпространиха общ доклад, в който се твърди, че критична морска инфраструктура като интернет кабели, газопроводи и вятърни електроцентрали се е превърнала в мишена за саботажи от руска страна.

В доклада се казва, че Русия "тайно проучва" въпросната инфраструктура и че предприетите от нея действия дават индикации за "подготовка за саботаж".

Възможно е да има и "скрити заплахи" от руска страна за доставките на вода и енергия в Нидерландия, подозират разузнавателните служби.

В събота нидерландските власти заявиха, че ще експулсират неназован брой руски дипломати и ще затворят нидерландското консулство в Санкт Петербург.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 26 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: