Отидете към основна версия

683 4

Филипините преговарят за включване на Австралия и Япония в съвместни патрули със САЩ в Южнокитайско море

  • филипини-
  • учения-
  • южнокитайско море-
  • австралия-
  • япония-
  • китай-
  • хосе мануел ромуалдес

Това е още един знак за безпокойство от дейностите на Китай в оспорваните стратегически води

Филипините преговарят за възможно включване на Австралия и Япония в планираните съвместни патрули със САЩ в Южнокитайско море, каза днес филипинският посланик във Вашингтон Хосе Мануел Ромуалдес, цитиран от Ройтерс и БТА. Агенцията отбелязва, че това е още един знак за безпокойство от дейностите на Китай в оспорваните стратегически води.

"Вече са договорени срещи и вероятно ще можем да включим Япония и Австралия", каза пред Ройтерс посланикът.

"Те ще изявят желание да се присъединят, за да се гарантира, че има правила за поведение и свобода на мореплаване", каза Ромуалдес и добави, че "идеята все още се обсъжда".

Ако планът се осъществи, Филипините за пръв път ще участват в многостранни морски патрули в Южнокитайско море - стъпка, която вероятно ще ядоса Китай, който предявява претенции върху по-голяма част от това море.

Външните министерства на Австралия и Япония и посолствата на САЩ и Китай в Манила засега не са отговорили на запитванията за коментар по темата.

Преговорите за съвместните патрули и подновените контакти със САЩ подчертават до каква степен филипинският президент Фердинанд Маркос - младши е преориентирал страната си към историческия ѝ съюзник, променяйки враждебния подход на предшественика си Родриго Дутерте към Вашингтон, но едновременно с това поддържайки тесни икономически връзки с Китай, отбелязва Ройтерс.

Австралия и САЩ поотделно обсъждат съвместни патрули с Филипините на фона на опасения от нарастващата активност на Китай в Южнокитайско море, през което годишно минават стоки на стойност 3,4 трлн. долара.

САЩ, Япония и Австралия провеждат тристранни военноморски учения там, а съвместните патрули с тези страни ще бъдат "нещо добро за Филипините и за целия регион", каза Ромуалдес и добави: "Искаме свобода на корабоплаване".

Перспективата четиристранен блок да извършва съвместни патрули в тези води би изпратила единно послание към Китай, който поддържа постоянно присъствие от стотици кораби в Южнокитайско море, за да утвърждава териториалните си претенции в района, посочва Ройтерс.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.

Свързани новини