28 Февруари, 2023 05:35 638 4

Филипините преговарят за включване на Австралия и Япония в съвместни патрули със САЩ в Южнокитайско море

  • филипини-
  • учения-
  • южнокитайско море-
  • австралия-
  • япония-
  • китай-
  • хосе мануел ромуалдес

Това е още един знак за безпокойство от дейностите на Китай в оспорваните стратегически води

Филипините преговарят за възможно включване на Австралия и Япония в планираните съвместни патрули със САЩ в Южнокитайско море, каза днес филипинският посланик във Вашингтон Хосе Мануел Ромуалдес, цитиран от Ройтерс и БТА. Агенцията отбелязва, че това е още един знак за безпокойство от дейностите на Китай в оспорваните стратегически води.

"Вече са договорени срещи и вероятно ще можем да включим Япония и Австралия", каза пред Ройтерс посланикът.

"Те ще изявят желание да се присъединят, за да се гарантира, че има правила за поведение и свобода на мореплаване", каза Ромуалдес и добави, че "идеята все още се обсъжда".

Ако планът се осъществи, Филипините за пръв път ще участват в многостранни морски патрули в Южнокитайско море - стъпка, която вероятно ще ядоса Китай, който предявява претенции върху по-голяма част от това море.

Външните министерства на Австралия и Япония и посолствата на САЩ и Китай в Манила засега не са отговорили на запитванията за коментар по темата.

Преговорите за съвместните патрули и подновените контакти със САЩ подчертават до каква степен филипинският президент Фердинанд Маркос - младши е преориентирал страната си към историческия ѝ съюзник, променяйки враждебния подход на предшественика си Родриго Дутерте към Вашингтон, но едновременно с това поддържайки тесни икономически връзки с Китай, отбелязва Ройтерс.

Австралия и САЩ поотделно обсъждат съвместни патрули с Филипините на фона на опасения от нарастващата активност на Китай в Южнокитайско море, през което годишно минават стоки на стойност 3,4 трлн. долара.

САЩ, Япония и Австралия провеждат тристранни военноморски учения там, а съвместните патрули с тези страни ще бъдат "нещо добро за Филипините и за целия регион", каза Ромуалдес и добави: "Искаме свобода на корабоплаване".

Перспективата четиристранен блок да извършва съвместни патрули в тези води би изпратила единно послание към Китай, който поддържа постоянно присъствие от стотици кораби в Южнокитайско море, за да утвърждава териториалните си претенции в района, посочва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Четете бе!

    4 1 Отговор
    "Истината е предателство в империята на лъжата."
    Цитати от Ron Paul, The Revolution: A Manifesto- книга публикувана April 30, 2008

    . Правителството се разширява.
    · Данъците се увеличават.
    · Планират се още безсмислени войни.
    · Инфлацията се увеличава.
    · Основните ни свободи изчезват.

    Бащите-основатели не искаха нищо от това. Всъщност те казаха това съвсем ясно в конституцията на Съединените американски щати. За съжаление този красив, гениален и революционен документ се игнорира все повече и повече във Вашингтон. Ако искаме отново да се радваме на мир, свобода и просперитет, ние абсолютно трябва да се върнем към принципите, върху които е основана Америка.
  • 2 американче,бездомно

    4 2 Отговор
    Ще ми обясни ли някой каква работа имат янките в Южнокитайско море?Та това е на 5 000 мили от американския бряг!Или цялата земя би трябвало да е под американска юрисдикция!Не става –китайчетата си имат ядрени ракети,а не като индианците лъкове и стрели!

    Коментиран от #3

  • 3 НЯМА ДИПЛОМАЦИЯ, ПАК ОРЪЖИЕ,НАПРЕЖЕНИЕ.

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "американче,бездомно":

    Ма миротворци бе, миротворци.С това "миротворене" окупираха , милитаризираха Света. Лошото е че управници на други държави им се вързват или са притиснати да им играят по свирката.Китай заплашвали , а те поцелия свят с военни бази не заплашват, те "омиротворяват". И сега , какви са тея съвместни патрули, и те не са ли запаха ????
    Ами , пак предизвикват ответно подобни военни образования. Те пък ще се пазят от вас. И така в една безкрайна надпревара , докато накрая ни отведат в отвъдното.Жалко , в капана сме на тотално опростачени кретеноидни световни управници, които с удоволствие се опитват чрез дрънкане на опасно оръжие да се перчат, за да ни покажат кой е по-най. Това според тях , е висша форма на ума . Жалко , не вижда те ли , умните , трезвомислещите са избутани на страни.Назначени са ОТЛИЧНИ ПОСЛУШКОВЦИ , с допълнито изискване - простакелско ,брутално малоумие.
  • 4 един от многото

    2 1 Отговор
    Кому ще го дирят , от САЩ , Австралия , че и Филипините в Южно Китайско море!