Отидете към основна версия

727 8

Вьоса Османи: Косово се намира в момент на определяне на енергийното си бъдеще

  • косово-
  • президент-
  • вьоса османи-
  • енергетика

Президентът на Косово прие днес делегация на високо равнище, съставена от представители на различни американски компании

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Република Косово Вьоса Османи прие днес делегация на високо равнище, съставена от представители на различни американски компании (Partnership Opportunity Delegation-POD). Срещата се организира от Службата за глобални партньорства към Държавния департамент на САЩ, предаде специално за БТА агенция КосоваПрес.

По време на срещата с високопоставената американска делегация президентът Османи говори за потенциала на икономическото сътрудничество, увеличаването на американските инвестиции в Косово, както и за новата и квалифицирана работна ръка.

Въз основа на интереса на компаниите към развитието на енергийния сектор, президентът Османи каза, че Косово се намира във важен момент на определяне на енергийното си бъдеще и говори за специалния акцент върху декарбонизацията. Тя подчерта значението на диверсификацията, както и на масовото интегриране на възобновяемите енергийни източници, гарантиращи сигурността на доставките и устойчивото развитие на този сектор.

По време на срещата бяха обсъдени също многото възможности за проекти, които са от общ и геостратегически интерес за Косово и САЩ. В тази връзка президентът Османи говори за силния съюз със САЩ, основан на общи ценности.

Президентът подчерта, че вниманието на институциите на Република Косово към укрепването на върховенството на закона - напредък, който е признат в международен план - е показател за непоколебим ангажимент за устойчив икономически растеж, както и за привличане на преки чуждестранни инвестиции.

Според прессъобщение на президентството делегацията от представители на различни американски компании (Partnership Opportunity Delegation-POD) е инициатива, насочена към насърчаване на по-задълбоченото сътрудничество между САЩ, страните със стратегическо значение, както и частния сектор. В рамките на тази инициатива се проучват широк кръг от възможни партньорства за сътрудничество по конкретни проекти, които подпомагат общите политически приоритети.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Свързани новини