Отидете към основна версия

2 891 26

Съседите: Не доставяме оръжие нито на Русия, нито на Украйна

  • сърбия-
  • оръжие-
  • продажба-
  • александър вучич

Сърбия произвежда и продава боеприпаси за крайни потребители

Снимка: ЕРА/БГНЕС

„Сърбия не доставя оръжия на никого. Ние произвеждаме боеприпаси и продаваме боеприпаси. <...> Не сме продавали нито оръжия, нито боеприпаси нито на Русия, нито на Украйна. За Сърбия има т. нар. краен потребител в съответствие с международните закони и само на такива страни Сърбия може да предостави оръжие“, каза Вучич на 5 март, говорейки пред репортери от Катар, където присъства на Петата конференция на ООН за най-слабо развитите страни в Доха. Водещ на предаването беше телевизия Pink.

Президентът отбеляза, че Сърбия е предприела допълнителни мерки за защита от предаване на боеприпаси на трета страна, като във всеки договор, включително като част от доставките за Турция, е забранена препродажбата им без разрешението на Белград.

Вучич припомни, че сръбското военно предприятие Krušik по-рано е било обвинявано в доставки в конфликтни зони. „Колко години минаха, за да излезем от историята с Krušik, а сега се оказа, че зад това стои мафията от българските военни компании“, каза той и отбеляза, че подобни обвинения целят да ударят авторитета му в Русия.

„Искате ли да унищожим Сърбия, отбранителната индустрия, или искате да продаваме, когато няма войни? На кого тогава да продаваме, когато няма войни? <...> Ние сме чисти като сълза, но искаме да печелим. Ще инвестираме още 100 млн. EUR в нашата отбранителна индустрия", каза сръбският лидер.

На 2 март официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че руската страна е поискала от Белград официална позиция по информацията за доставките на сръбски боеприпаси за Украйна. По-рано тя заяви, че Москва е "дълбоко загрижена" от тази информация и отбеляза, че Руската федерация следи отблизо развитието на ситуацията.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: