5 Март, 2023 13:50 2 890 26

Съседите: Не доставяме оръжие нито на Русия, нито на Украйна

  • сърбия-
  • оръжие-
  • продажба-
  • александър вучич

Сърбия произвежда и продава боеприпаси за крайни потребители

Съседите: Не доставяме оръжие нито на Русия, нито на Украйна - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

„Сърбия не доставя оръжия на никого. Ние произвеждаме боеприпаси и продаваме боеприпаси. Не сме продавали нито оръжия, нито боеприпаси нито на Русия, нито на Украйна. За Сърбия има т. нар. краен потребител в съответствие с международните закони и само на такива страни Сърбия може да предостави оръжие“, каза Вучич на 5 март, говорейки пред репортери от Катар, където присъства на Петата конференция на ООН за най-слабо развитите страни в Доха. Водещ на предаването беше телевизия Pink.

Президентът отбеляза, че Сърбия е предприела допълнителни мерки за защита от предаване на боеприпаси на трета страна, като във всеки договор, включително като част от доставките за Турция, е забранена препродажбата им без разрешението на Белград.

Вучич припомни, че сръбското военно предприятие Krušik по-рано е било обвинявано в доставки в конфликтни зони. „Колко години минаха, за да излезем от историята с Krušik, а сега се оказа, че зад това стои мафията от българските военни компании“, каза той и отбеляза, че подобни обвинения целят да ударят авторитета му в Русия.

„Искате ли да унищожим Сърбия, отбранителната индустрия, или искате да продаваме, когато няма войни? На кого тогава да продаваме, когато няма войни? Ние сме чисти като сълза, но искаме да печелим. Ще инвестираме още 100 млн. EUR в нашата отбранителна индустрия", каза сръбският лидер.

На 2 март официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че руската страна е поискала от Белград официална позиция по информацията за доставките на сръбски боеприпаси за Украйна. По-рано тя заяви, че Москва е "дълбоко загрижена" от тази информация и отбеляза, че Руската федерация следи отблизо развитието на ситуацията.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Малийййй,

    20 6 Отговор
    Тоя яко се е уплашил, удари го на пелтечене!
  • 3 Саса

    32 13 Отговор
    А ние пък сме послушен слугинаж на Вашингтон и Брюксел. Големите евроатлантици - ГЕРБ, ПП, ДПС и ДБ заедно гласуваха оръжие за Украйна! Те се надпреварват да покажат кой е по-по-най послушен слугинаж!! Политиките им са абсолютно еднакви, само лицата са различни!!!

    Коментиран от #7

  • 4 Хаха

    30 4 Отговор
    Бе те и Радев и Корнелия нищо не доставят ама сметките в Дубай се пълнят ли пълнят.

    Коментиран от #9, #12

  • 5 Сърбите изпаднаха от класациите,

    15 22 Отговор
    защото и там ги управлява комунистическата русофилска гмеж, както и у нас. И все пак:
    Ето и фактите:
    При еднакво население България има брутен вътрешен продукт от 58 милиарда долара за 2017 г., а Сърбия под 43 милиарда долара;
    Безработицата в Сърбия, по официални данни, е над 12%, а в България е под 5%;
    Брутният вътрешен продкукт, приравнен към покупателната способност, в България е над 23 000 долара на година, а в Сърбия под 16 000 долара.

    Коментиран от #19

  • 6 МирО

    18 4 Отговор
    Малко ме съмнява. То и ние не доставяме боеприпаси пряко, но през две-три фирми (счетоводно) и търговията върви, до сега се доказа, че урко.питекът стреля с наши снаряди и РПГта, но няма да се очудя и Рашаните да ползват нашите услуги - "ПРОСТО БИЗНЕС".
  • 7 Факт

    16 5 Отговор

    До коментар #3 от "Саса":

    Даже тези наши евроатлантици ГЕРБ, ПП, ДПС и ДБ хвърлят много прах в очите на хората. Едва ли не, че са различни и предлагат нещо различно и много наивен народ им се връзва... Абсолютно еднакви са, еднакви виждания , няма грам разлика помежду им, само лицата са различни..
  • 8 Коментар

    19 6 Отговор
    Турска фирма,зад която стоят КалАда и ФАЩ купуват боеприпаси и ги дават на укрите.По същата схема е ставало и в България.
    Защо го правят?Така настройват Русия срещу дадените държави.Също така злепоставят някои политици.Интригантска работа е тяхното...
  • 9 Даа

    25 17 Отговор

    До коментар #4 от "Хаха":

    Само трима президенти в Европа имат смелостта да изкажат различно мнение и не се страхуват, отказват да са послушен слугинаж. Това са президентите на Хърватия, Унгария и на България! Президентът на Хърватия в пряк текст каза- " Тази война не е между Русия и Украйна, тази война е между Русия и Щатите!"

    Коментиран от #22

  • 10 Дедо

    23 8 Отговор
    САЩ налагат демокрацията още от създаването си. Те създадоха първите концлагери в света и затвориха в тях индианците. Ама вие какво си мислите? Това е било ХУМАННО затваряне, защото там са ги убеждавали да си дадат територията и да не се „развъждат повече“. Е, убили са няколко стотици хиляди, но целта оправдава средствата.
    Похвални са делата на тези американски президенти и най-вече способността им да създават проблеми ДАЛЕЧ от своята територия и след това или с ОРЪЖИЕ или с ПАРИ да ги „решават“.
    Другите да му мислят.
  • 11 Другаре другаре

    13 17 Отговор
    Абе на другаря Лавров защо така му се смяха вчера

    Коментиран от #13, #17

  • 12 Я па ти,

    9 3 Отговор

    До коментар #4 от "Хаха":

    От Дубай ли ти го докладваха бе "умнико"? Или си проzd или смяташ другите за такива, но първото е по-вероятно.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Макс

    11 3 Отговор
    Продават като луди и на Украйна и на Русия. Празно няма при сърбите, и тука има и тука има , но пък лъжат повече от Толупа .
  • 15 Сатана Z

    10 1 Отговор
    Разбира се,че Сърбия продава оръжие на Украйна чрез трети страни.Диляна Гайтанджиева има интересен разследващ материал по случая.
  • 16 Щрак

    13 4 Отговор
    Украинците са продали повече оръжие на Русия отколкото Сърбия на Украйна..20% от НАТОвското оръжие ,което е помощ за Украйна отива директно в Русия през сивите зони на фронта където Укрите прибират куфари с долари
  • 17 Защото каза,

    5 7 Отговор

    До коментар #11 от "Другаре другаре":

    че РФ била миролюбива държава, но Украйна я нападнала.
  • 18 копейка

    9 0 Отговор
    Така де, продавате на Турция, там съветските боеприпаси много се търсят. Ние пък продаваме хиляди тонове съветски снаряди на Полша и Румъния, явно се запасяват и те. А украинците цяла година бумтят със съветска артилерия и не могат да си изхарчат запасите. Важното е мир да има.
  • 19 Статистик

    9 3 Отговор

    До коментар #5 от "Сърбите изпаднаха от класациите,":

    Когато БВП ти е 1000 долара примерно 200кг. месо по 5 долара, а на комшията 600 долара, което е 300кг. месо по два долара кой произвежда повече? Затова Българите от западна България, а и софиянци масово ходят да си пазаруват в Сърбия. По евтино месо, сирене, колбаси, кашкавал и т.н. и най-важното ИСТИНСКИ а не от соев гранулат и палмово масло.

    Коментиран от #21

  • 20 И ние

    3 0 Отговор
    така . Знаем схемата .
  • 21 ходят

    7 1 Отговор

    До коментар #19 от "Статистик":

    да пазаруват месо и млечни продукти в Сърбия, щото бат Бойко уби животновъдството в България. Месото е замразено, сиренето изкуствено .. БВП е друга тема
  • 22 реру

    16 3 Отговор

    До коментар #9 от "Даа":

    ".... Това са президентите на Хърватия, Унгария и на България!..."

    Никой май не знае Президент Каталин Новак кога и къде се е изказала против войната, обвинила Украйна и т.н...

    Коментиран от #23

  • 23 Факт

    1 14 Отговор

    До коментар #22 от "реру":

    Нещо май някой не следи новините, коментара на хърватския президент беше съвсем наскоро. Когато не следиш, поне го потърси в интернет, ще го намериш. Не е страхлив мишок!

    Коментиран от #24

  • 24 реру

    9 0 Отговор

    До коментар #23 от "Факт":

    "Нещо май някой не следи новините..."

    Вярно е, че някой не следи новините и въобще нещата в Европа не са му ясни...

    Вярно е, че Каталин Новак "Не е страхлив мишок!", а президент на УНГАРИЯ...
  • 25 Джоки

    1 1 Отговор
    Не доставяме , просто придаваме .
    Има разлика все пак
  • 26 Историка

    3 1 Отговор
    Ако сърбин не ти забие нож в гърба, то кой?
Новини по държави: