Отидете към основна версия

791 12

Гръцката полиция използва сълзотворен газ срещу анархисти (СНИМКИ)

  • гъриция-
  • протест-
  • анархисти

В протестите са участвали най-малко 7500 души

Снимки: ЕРА/БГНЕС

Полицията използва сълзотворен газ срещу анархисти, след като хиляди хора протестираха пред гръцкия парламент в неделя заради катастрофата на пътнически влак близо до град Лариса.

След края на митинга, в който по оценки на полицията са участвали над 7500 души, малки групи анархисти с черни превръзки на лицата и противогази започнаха да хвърлят камъни, коктейли Молотов по полицаите край стените на парламента и изстрелват ракети в тяхна посока. Специалните части отговориха на действията на протестиращите със сълзотворен газ и шокови гранати, след което анархистите се насочиха към сградата на ректората на Атинския университет. Облаци от сълзотворен газ замъглиха площад Синтагму и близките улици, което принуди заминаващите колони от участници в митинга бързо да се оттеглят на безопасно разстояние.

Организатори на митинга бяха профсъюзи на железопътни работници, организации на студенти, различни обществени организации, които призоваха жителите на града да дойдат на масов митинг до гръцкия парламент в неделя, за да изразят възмущението си от небрежността на властите и железопътната компания, която не е инсталирала автоматична система за управление на влака, която би предотвратила катастрофа.

След инцидента представители на железничарските синдикати признаха за проблеми с осигуряването на безопасността на движението по железопътната линия Атина-Солун. Според тях на редица участъци от трасето, където влаковете се движат със скорост до 160 км в час, не работят системите за светлинна сигнализация и автоматично управление на движението, движението на влаковете не се отразява на екраните на мониторите. Машинистите всъщност управляват влаковете ръчно.

Около 350 души е имало в пътнически влак, който се сблъска с товарен близо до гръцкия град Лариса в нощта на вторник срещу сряда, според транспортна компания. Според последните официални данни на гръцката противопожарна служба „броят на потвърдените жертви на този железопътен инцидент достигна 57“. Повечето загинали са момчета и момичета на възраст 20-30 години. В момента в болници се намират 22 души, от които 7 са в интензивни отделения.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: