Last news in Fakti

5 Март, 2023 18:50 782 12

Гръцката полиция използва сълзотворен газ срещу анархисти (СНИМКИ)

  • гъриция-
  • протест-
  • анархисти

В протестите са участвали най-малко 7500 души

Гръцката полиция използва сълзотворен газ срещу анархисти (СНИМКИ) - 1
Снимки: ЕРА/БГНЕС

Полицията използва сълзотворен газ срещу анархисти, след като хиляди хора протестираха пред гръцкия парламент в неделя заради катастрофата на пътнически влак близо до град Лариса.

След края на митинга, в който по оценки на полицията са участвали над 7500 души, малки групи анархисти с черни превръзки на лицата и противогази започнаха да хвърлят камъни, коктейли Молотов по полицаите край стените на парламента и изстрелват ракети в тяхна посока. Специалните части отговориха на действията на протестиращите със сълзотворен газ и шокови гранати, след което анархистите се насочиха към сградата на ректората на Атинския университет. Облаци от сълзотворен газ замъглиха площад Синтагму и близките улици, което принуди заминаващите колони от участници в митинга бързо да се оттеглят на безопасно разстояние.

Организатори на митинга бяха профсъюзи на железопътни работници, организации на студенти, различни обществени организации, които призоваха жителите на града да дойдат на масов митинг до гръцкия парламент в неделя, за да изразят възмущението си от небрежността на властите и железопътната компания, която не е инсталирала автоматична система за управление на влака, която би предотвратила катастрофа.

След инцидента представители на железничарските синдикати признаха за проблеми с осигуряването на безопасността на движението по железопътната линия Атина-Солун. Според тях на редица участъци от трасето, където влаковете се движат със скорост до 160 км в час, не работят системите за светлинна сигнализация и автоматично управление на движението, движението на влаковете не се отразява на екраните на мониторите. Машинистите всъщност управляват влаковете ръчно.

Около 350 души е имало в пътнически влак, който се сблъска с товарен близо до гръцкия град Лариса в нощта на вторник срещу сряда, според транспортна компания. Според последните официални данни на гръцката противопожарна служба „броят на потвърдените жертви на този железопътен инцидент достигна 57“. Повечето загинали са момчета и момичета на възраст 20-30 години. В момента в болници се намират 22 души, от които 7 са в интензивни отделения.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    15 1 Отговор
    Нагледен Пример КАК СЕ ПРОТЕСТИРА! Не с разходки и биричка.
  • 2 Вашингтон

    9 1 Отговор
    Ако италианския боклук от улиците не е събран са виновни италианските анахристи когато загиват 40 в влакова катастрофа от небрежност на един човек и цяла държава анархисти са виновни , а когато си избираме на всеки три месеца 240 депутата които спорят в България колко да им струва кюфтето пак анархисти са им виновни, за всички проблеми на корумпираните управляващи на Запад все обикновените хора са им виновни за протестите и най добре е да се обвинят за анархисти
  • 3 Пише се

    10 1 Отговор
    Синтагма, който площад и метростанция Синтагма е под парламента, или платия (площад) Синтагматос - Plateia Syntagmatos. Правата си търсят хората и са задружни, а не къртят мечи сън като нас.
  • 4 Анархистите са в управлението

    5 1 Отговор
    Да го поема ДД, и продажните журналя покрай тях!
  • 5 И никакви анархисти не са,

    12 0 Отговор
    а деца студенти, от красиви по-красиви загинали във влака, учили в близкия университет до парламента на бул. 28-и Октомврио.
  • 6 Българи

    8 1 Отговор
    Ейй тези гърци наистина са велик народ винаги отстояват своето единни и слагат и махат правителства ВИНАГИ СЕ БУНТУВАТ ПРОТЕСТИРАТ И ПЕЧЕЛЯТ ТОВА Е ИСТИНСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ а не както нас скрити като мишки съгласни с шепа управници който мачкат народа и продават България 🇧🇬

    Коментиран от #10

  • 7 В Гърция живее народ,

    0 9 Отговор
    а не путинофили!
  • 8 Ами

    4 2 Отговор
    Гърците са сплотен народ.Не са като нас.- Аз да съм добре,а другият да е зле.
  • 9 Че Ге

    6 0 Отговор
    Не е вярно, бяха с червени знамена. Мицотакис, демократа отива на конь в аспуфа предсрочно.
  • 10 Ха ха ха ха ха

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "Българи":

    Какъв велик народ са гърците бре:)))) И тях ги крадат като нас, даже повече. При ваксинациите, като им ги направиха задължителни и в колона вървяха като на заколение. Начислиха им 300 млрд заеми, без да са видяли тези пари, ама ще ги връщат.

    Коментиран от #11

  • 11 Анонимен

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ха ха ха ха ха":

    Поне протестират. Има една приказка: Не ме е яд че ме ......., ама поне да бях викал!
  • 12 234

    2 0 Отговор
    Анархисти ама друг път-пак лъжа.Слугуването на утрепки не е похвално.
Новини по държави: