Отидете към основна версия

874 10

Френският министър на околната среда призова за мерки срещу криза с водата

  • франция-
  • вода-
  • криза-
  • суша

"Тревожим се от ситуацията, в която се намираме сега, когато наближава краят на обичайния период на подхранване на (подземните) водни маси", каза Бешу

Снимка: Shutterstock

Френският министър на екологичния преход и и на териториалната кохезия Кристоф Бешу заяви днес, че префектите на 100-те френски департамента не трябва да се колебаят да приемат бързи постановления за ограничаване на използването на водата предвид тревожно ниските нива на подпочвените води, предаде Ройтерс.

"Тревожим се от ситуацията, в която се намираме сега, когато наближава краят на обичайния период на подхранване на (подземните) водни маси", каза Бешу.

Той заяви това след виртуална среща с префектите, в която той се запозна с цялостното състояние на водните ресурси в страната, която преживява най-сухата си зима от 1959 г. насам.

Тъй като се очаква да вали в периода до 15 март, представители на министерството ще се срещнат с префектите след тази дата, за да видят как ще се развие ситуацията.

"Възлагаме истински надежди на следващите дни, когато се очаква да вали в по-голямата част от Франция, но не навсякъде, и имаме сериозни опасения за Средиземноморския басейн и поречието на Рона", каза Бешу.

Националният план за управление на водните ресурси, който първоначално се очакваше през януари, сега се очаква да бъде публикуван преди края на март, съобщиха от министерството.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: