Отидете към основна версия

1 551 12

Тайван се фокусира върху пълна блокада на Китай

  • китай-
  • тайван-
  • блокада-
  • оръжия-
  • остров

Включвайки средства за подготовката на оръжия и оборудване

Източник: Shutterstock

За "пълна блокада" от Китай ще се фокусират разходите за отбрана на Тайван, включвайки средства за подготовката на оръжия и оборудване, части за изтребители F-16 и попълване на оръжия.

Това сочи доклад за бюджета на Министерството на отбраната, който чака за одобрение от парламента, съобщава Reuters.

Стана ясно още, че Тайван е започнал преглед на стратегическите си резерви на гориво още през миналата година, но подробности не се дават.

В "очакването на пълна блокада на Тайванския пролив" разходите тази година ще включват попълване на артилерийски и ракетни запаси и части за изтребители F-16 "за укрепване на бойната приемственост", посочват от министерството.

На свой ред китайският президент Си Дзинпин заяви, че Китай трябва да модернизира армията си, за да я превърне във "Великата стоманена стена". По думите му, когато става въпрос за Тайван, Китай трябва да се противопостави на пронезависимост, сепаратистки дейности и на намесата на външни сили.

От тайванското Министерството на отбраната изтъкнаха, че Китай систематично е увеличил силата на своите действия за "съвместна бойна готовност" около Тайван. Освен това Китай продължава да използва тактиката на "сивата зона", за да тества отговора на Тайван, включително с изпращане на дронове, балони и рибарски лодки.

Министерството на Тайван заяви, че ще включи приоритетно финансиране в бюджета тази година за основни оръжия, произведени в САЩ, включително противовъздушни ракети Stinger и мобилни ракетни установки M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS), цитира news.bg.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.

Свързани новини