Отидете към основна версия

853 2

Позицията на Мароко по отношение на палестинския въпрос е необратима

  • мароко-
  • израел-
  • палестина-
  • палестинска кауза-
  • палестински въпрос-
  • мир-
  • отношения-
  • кралство мароко -
  • държавата израел-
  • партията на справедливостта и развитието (пср)-
  • ал-кудс

Кралският кабинет опровергава твърденията на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) за позицията на Мароко по палестинската кауза

Снимка: Посолство на Мароко

Мароканският кралски двор потвърди, че позицията на Мароко по отношение на палестинския въпрос е необратима и че той е един от приоритетите във външната политика на краля, Повелителят на вярващите и председател на Комитета Ал-Кудс, който поставя този въпрос наравно с въпроса за териториалната цялост на Кралството. За Мароко това е постоянна и принципна позиция, която не бива да се поддава на политическо позициониране и тесни предизборни кампании.
Това стана в изявление на мароканския кралски двор, след като генералният секретариат на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) наскоро публикува изявление, съдържащо безотговорни прекомерни мнения и опасни сближавания относно отношенията между Кралство Мароко и Държавата Израел, на фона на последните събития в окупираните палестински територии.

"Генералният секретариат не одобрява неотдавнашните позиции на външния министър, който изглеждаше така, сякаш защитава ционисткото образувание на някои африкански и европейски срещи, в момент, когато израелската окупация продължава престъпната си агресия срещу нашите палестински братя, особено в палестинския Наблус", се казва в изявлението.

По-нататък в него се припомня позицията на Мароко по въпроса, като се призовава за повече усилия "за защита на Палестина и Ал-Кудс пред лицето на ескалиращите провокации и агресивните ционистки действия".
В изявлението се потвърждава позицията на Мароко по този въпрос, като се посочва, че той е един от приоритетите на външната политика на крал Мохамед VI, и че той "поставя този въпрос наравно с въпроса за териториалната цялост на Кралството".

Мароко подкрепя решението на конфликта между Палестина и Израел с две държави, като подкрепя правата на палестинците да имат независима държава със столица Източен Йерусалим.

"За Мароко това е постоянна, принципна позиция, която не бива да бъде отворена за политически пози и нагласени предизборни кампании", заяви кабинетът.
Кабинетът също така подчерта, че външната политика на страната се счита за "прерогатив" на краля, както е предвидено в конституцията на Мароко.

"Международните отношения на Кралството не могат да бъдат обект на изнудване от когото и да било или по какъвто и да било повод, особено в настоящия сложен глобален контекст", се казва още в изявлението. "По този начин инструментализирането на външната политика на Кралството в рамките на вътрешнопартиен дневен ред представлява опасен и неприемлив прецедент.

Кабинетът завърши изявлението с припомняне на обстоятелствата, при които е извършено възстановяването на връзките с Израел, като припомни, че политическите партии и асоциации, ангажирани с палестинската кауза, са били информирани за решението и са "изразили своята подкрепа и ангажираност".

Мароко възобнови връзките си с Израел през декември 2020 г. с подписването на съвместната декларация между Мароко, Израел и Съединените щати.

Оттогава северноафриканската държава развива икономическите и дипломатическите си връзки с Израел, като същевременно подкрепя съществуването на палестинска държава.

Лидерът на ПСР Абделилах Бенкиран е посочен в този случай като човек, който използва популизма, за да печели подкрепа в определени сектори и да обърне лошата политическа тенденция на ислямистката партия, която загуби правителството на последните парламентарни избори от партията, ръководена от сегашния ръководител на правителството Азиз Аханух, който в по-голяма степен съответства на политическата линия, зададена от крал Мохамед VI. Тя е насочена към по-широко разгръщане на асоциациите и дипломацията в чужбина и с подчертана линия на социално и икономическо развитие на северноафриканската страна - нещо, което се постига в светлината на последните национални събития в тези области.

В комюникето на мароканския кралски двор се посочва, че позицията, приета от генералния секретариат на ПСР относно отношенията между Кралство Мароко и Държавата Израел, включва безотговорни ексцесии и сериозни грешки, като се подчертава, че използването на външната политика на Кралството за вътрешнопартийни цели създава опасен и неприемлив прецедент. Това не служи за оправдание, нито за използване на подобен вид аргументи за обслужване на партийни интереси в момент на криза за политическата формация, довела до загуба на властта след два последователни мандата начело на изпълнителната власт в Мароко.

Източници: en.ammonnews.net / goodwordnews.com

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Свързани новини