Отидете към основна версия

813 5

Япония и САЩ проведоха учения на своите ВВС в отговор на Северна Корея

  • япония-
  • сащ-
  • ракета-
  • северна корея-
  • кндр

Вчера КНДР изстреля междуконтинентална балистична ракета

Силите за самоотбрана на Япония и ВВС на САЩ днес проведоха съвместни учения с участието на бойни самолети в отговор на вчерашното изстрелване на междуконтинентална балистична ракета (МБР) от страна на Северна Корея, предаде ТАСС, като се позова на доклад, публикуван от Обединения комитет на началник-щабовете на Силите за самоотбрана на Япония.

В доклада се отбелязва, че в ученията са участвали четири изтребителя Ф-15 (F-15) от Япония и четири изтребителя Ф-16 (F-16) от САЩ. Целта на учението е била да се укрепи японско-американският съюз, като се упражни комуникацията между военните и се подобрят техните умения.

Радиостанцията "Гласът на Корея" днес съобщи, че Северна Корея вчера е извършила успешно изпитание на МБР "Хвасон-17". Ракетата е била изстреляна от летище в Пхенян. Тя е прелетяла 1000 километра и е достигнала максимална височина на полета 6045 километра.

Официалната новинарска агенция на Севера КЦТА съобщи, че севернокорейският лидер Ким Чен-ун е наблюдавал изстрелването на ракетата. Ким е подчертал необходимостта "да бъде породен страх сред враговете" заради "откритата враждебност", демонстрирана чрез американско-корейските учения.

Ким също така е заявил, че изстрелването на МБР изпраща "по-силно предупреждение" към съперниците на Северна Корея, които ескалират напрежението с техните "трескави, провокативни и агресивни широкомащабни военни учения". Изстрелването е имало за цел и да потвърди надеждността на оръжейната система на Северна Корея, предаде БТА.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: