Last news in Fakti

17 Март, 2023 12:34 811 5

Япония и САЩ проведоха учения на своите ВВС в отговор на Северна Корея

  • япония-
  • сащ-
  • ракета-
  • северна корея-
  • кндр

Вчера КНДР изстреля междуконтинентална балистична ракета

Силите за самоотбрана на Япония и ВВС на САЩ днес проведоха съвместни учения с участието на бойни самолети в отговор на вчерашното изстрелване на междуконтинентална балистична ракета (МБР) от страна на Северна Корея, предаде ТАСС, като се позова на доклад, публикуван от Обединения комитет на началник-щабовете на Силите за самоотбрана на Япония.

В доклада се отбелязва, че в ученията са участвали четири изтребителя Ф-15 (F-15) от Япония и четири изтребителя Ф-16 (F-16) от САЩ. Целта на учението е била да се укрепи японско-американският съюз, като се упражни комуникацията между военните и се подобрят техните умения.

Радиостанцията "Гласът на Корея" днес съобщи, че Северна Корея вчера е извършила успешно изпитание на МБР "Хвасон-17". Ракетата е била изстреляна от летище в Пхенян. Тя е прелетяла 1000 километра и е достигнала максимална височина на полета 6045 километра.

Официалната новинарска агенция на Севера КЦТА съобщи, че севернокорейският лидер Ким Чен-ун е наблюдавал изстрелването на ракетата. Ким е подчертал необходимостта "да бъде породен страх сред враговете" заради "откритата враждебност", демонстрирана чрез американско-корейските учения.

Ким също така е заявил, че изстрелването на МБР изпраща "по-силно предупреждение" към съперниците на Северна Корея, които ескалират напрежението с техните "трескави, провокативни и агресивни широкомащабни военни учения". Изстрелването е имало за цел и да потвърди надеждността на оръжейната система на Северна Корея, предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Москвича

    8 0 Отговор
    Россия, Китай и Иран също провеждат учения в Каспийско море.

    Коментиран от #2

  • 2 Ладата

    1 5 Отговор

    До коментар #1 от "Москвича":

    Те вече ги проведоха с подводника Мацква,очакваме нови.
  • 3 Обратно е

    5 1 Отговор
    Кимчо изстреля ракета, защото знаеше за това учение. Вие как си представяте Факти, че от днес за утре ще решат да правят учение? Много ви смешна пропагандата и не стъпва на никакви източници.
    Човека ракета знае какво прави.
  • 4 джапан прас прес

    1 0 Отговор
    Япония и САЩ!Ей,дойчовци,шапка ви свалям,ненадминати сте във фокуси и пропаганда!Хари Худини пасти да яде....Как така забравихте,че в Япония има 155 американски военни бази и 50 000 американски окупационни войника!И всичкото това огромно нещо е на пълната издръжка на нещастните япончета!Те,милите ще трябва да работят не по 14 ,а по 25 часа в денонощието
  • 5 ...

    1 0 Отговор
    Само 6045 км височина? Че тя направо е пълзяла, а не е летяла :)))
    Кой пиле тия тъпизми?
    За справка МКС е на 400км над земята.
Новини по държави: