Отидете към основна версия

686 6

В Молдова може да бъде създаден Антикорупционен съд

  • антикорупционен съд-
  • молдова-
  • мия санду

Искането е на президента на страната Мая Санду

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Антикорупционен съд може да бъде създаден в Молдова, съобщи молдовската новинарска агенция МОЛДПРЕС, цитирана от БТА. Искането е на президента на страната Мая Санду и тя го заяви в реч пред парламента.

Президентът каза, че държавните институции няма да позволят доверието на гражданите да бъде смущавано от определени корумпирани съдии и прокурори.

„Промените, които ще започнат в съдебната система, са правилни и ще изпълнят целта си, която е да има независими съдии в системата. Очаква се системата да окаже съпротива срещу тези промени. Корумпираните, тези които приемат подкупи, не желаят да променят поведението си, още по-малко да бъдат наказани за това, което са направили, но това няма да ни спре. За молдовците справедливостта е от съществено значение, макар че тя може да бъде нещо сложно, и ние ще довършим промените в правосъдието. Корупцията на високо равнище е най-голямата заплаха за Молдова. Длъжни сме пред гражданите да накажем корумпираните и да ги спрем от това да контролират страната. Моля парламента и правителството да създадат антикорупционен съд – специализиран съд, който да разследва случаите на корупция в съдебната система. Нямаме време да позволим на корумпираните да отлагат за неопределено време своето собствено премахване“, каза Санду.

Тя каза, че 2023-а ще бъде годината, в която молдовците ще започнат да вярват на самите себе си и тези, които се оплакват, че нищо не може да се случи, ще стават все по-малко и по-малко. „2023-та ще бъде за Молдова годината, в която тя ще се издигне и ще стане силна, в която гражданите ще се обединят и ще доведат у дома Европейския съюз“, каза държавният глава.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.

Свързани новини