18 Март, 2023 04:33 685 6

В Молдова може да бъде създаден Антикорупционен съд

  • антикорупционен съд-
  • молдова-
  • мия санду

Искането е на президента на страната Мая Санду

В Молдова може да бъде създаден Антикорупционен съд - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Антикорупционен съд може да бъде създаден в Молдова, съобщи молдовската новинарска агенция МОЛДПРЕС, цитирана от БТА. Искането е на президента на страната Мая Санду и тя го заяви в реч пред парламента.

Президентът каза, че държавните институции няма да позволят доверието на гражданите да бъде смущавано от определени корумпирани съдии и прокурори.

„Промените, които ще започнат в съдебната система, са правилни и ще изпълнят целта си, която е да има независими съдии в системата. Очаква се системата да окаже съпротива срещу тези промени. Корумпираните, тези които приемат подкупи, не желаят да променят поведението си, още по-малко да бъдат наказани за това, което са направили, но това няма да ни спре. За молдовците справедливостта е от съществено значение, макар че тя може да бъде нещо сложно, и ние ще довършим промените в правосъдието. Корупцията на високо равнище е най-голямата заплаха за Молдова. Длъжни сме пред гражданите да накажем корумпираните и да ги спрем от това да контролират страната. Моля парламента и правителството да създадат антикорупционен съд – специализиран съд, който да разследва случаите на корупция в съдебната система. Нямаме време да позволим на корумпираните да отлагат за неопределено време своето собствено премахване“, каза Санду.

Тя каза, че 2023-а ще бъде годината, в която молдовците ще започнат да вярват на самите себе си и тези, които се оплакват, че нищо не може да се случи, ще стават все по-малко и по-малко. „2023-та ще бъде за Молдова годината, в която тя ще се издигне и ще стане силна, в която гражданите ще се обединят и ще доведат у дома Европейския съюз“, каза държавният глава.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Влашката жаба

    10 1 Отговор
    ще си остане само с квакането..
  • 2 Уса

    11 1 Отговор
    Ами създайте,но няма да бъдете по-различни от България,която е в ЕС и нато и плюе по Русия,която от 30 години си няма хал хабер какво става
  • 3 Урюрвкос

    6 2 Отговор
    опозиционната партия на Иван Шор стана много силна и Санду иска да вкара в пандиза за корупция
  • 4 Укропат

    4 0 Отговор
    И при нас така. Всички дето не са с шефчето са корумпирани и ги осъдихме вече. Даже Путин осъдихме. Шефчето няма никакви средства вече. За това не е корумпе. Жьоната му ги избаца по бутиците.
  • 5 ртл

    3 0 Отговор
    А пък тази краварска слугиня.......
  • 6 тва нещо

    7 0 Отговор
    е като сестричка на про100то