Отидете към основна версия

576 4

Германия задълбочава все повече сътрудничеството си с Тайван

  • тайван-
  • германия-
  • сътрудничество-
  • китай

Германската министърка на образованието заяви, че за нея е чест да бъде на посещение там

Източник: БГНЕС

Германската министърка на образованието заяви, че за нея е чест да бъде на посещение в "уважавания партньор" Тайван, но пътуването ѝ не е свързано със стратегията на нейното правителство относно Китай, предаде Ройтерс.

Китай смята демократично управлявания Тайван за част от своята територия и засили военния, политически и икономически натиск, за да наложи своите виждания по въпроса, посочва Ройтерс. Политически чувствителното посещение на германската министърка се случва в момент, когато Берлин преразглежда своите досега тесни връзки с Китай.

На церемония по подписването на споразумение за сътрудничество в областта на технологиите с Националния съвет за наука и технологии на Тайван германската министърка на образованието Бетина Щарк-Ватцингер заяви, че за самата нея и за нейното министерство е изключително важно да насърчава сътрудничеството с партньори със сходно мислене.

"Това споразумение означава засилване на сътрудничеството на базата на демократичните ценности за прозрачност, откритост, реципрочност и научна свобода, назовавайки само някои от тях", заяви Щарк-Ватцингер. "За мен е огромно удоволствие и чест да бъда първият министър, начело на специализирана правителствена служба, посетил Тайван от 26 години насам", добави тя. "Тайван, със своите отлични научноизследователски институции, е високо уважаван партньор", каза още Щарк-Ватцингер.

Междувременно китайското външно министерство съобщи, че е възразило пред Германия по дипломатически канали срещу визитата на германската министърка в Тайван, предаде БТА.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: