Отидете към основна версия

1 493 15

Пхенян изпробва нов подводен дрон, който може да предизвиква "ядрено цунами"

  • северна корея-
  • дрон-
  • катер-
  • оръжие-
  • тест

Това секретно оръжие е ядрен безпилотен подводен боен катер, съобщи държавното радио

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От 21 до 23 март северна Корея е извършила изпитания на нов подводен дрон, способен да носи ядрен заряд, който при детонация може да предизвика "свръхмощно радиоактивно цунами", съобщи държавното радио "Гласът на Корея", цитирано от БТА.

"Това секретно оръжие е ядрен безпилотен подводен боен катер. Неговата мисия е тайно да плува под водата, да предизвиква свръхмощно радиоактивно цунами чрез подводна експлозия, за да унищожи и разруши групировки от вражески кораби и пристанище", се казва в информацията.

По време на учението новият севернокорейски подводен дрон се е движел на дълбочина от 80 до 150 метра в продължение на повече от 59 часа и се взривил във водите край източното крайбрежие вчера, съобщи агенция КЦТА, цитирана от Ройтерс.

Отбелязва се, че безпилотният самолет е бил изпратен в район за учения близо до провинция Хамгьон-Намдо на източния бряг на Северна Корея на 21 март. "Изпитанията точно оцениха всички тактически и технически характеристики на ядрения безпилотен подводен щурмови апарат, потвърдиха неговата надеждност и доказаха безупречната му способност за нанасяне на смъртоносен удар", съобщи "Гласът на Корея".

Тестът е бил ръководен лично от севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 14 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: