Отидете към основна версия

3 378 73

Нова вълна! Задължителното участие в разселването на мигрантите се връща в дневния ред на ЕС

  • европейски съюз-
  • мигранти-
  • бежанци-
  • средиземно море

Предлага се също право на дългосрочен престой да се придобива не след пет, а след три години от получаването на статут

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Новите правила за миграцията в ЕС, обсъдени днес от комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, предвиждат връщане към въпроса за задължителната съпричастност между европейските страни при разселването на пристигналите. Това съобщи на пресконференция след края на заседанието на парламентарната комисия нейният председател Хуан Агилар, информира БТА.

Той уточни, че се предлага при криза, когато държава от ЕС е залята от новопристигащи мигранти внезапно, да може да се въведе задължителното им разселване към останалите европейски страни. По неговите думи евродепутатите ще настояват за промяна на сроковете, предложени от Европейската комисия, за разглеждане на молбите и за връщане на онези, на които е отказана международна закрила. Агилар отбеляза, че пристъпването към тази мярка се предлага да следва решение на комисията за всеки отделен случай на криза. Първата стъпка в този процес ще бъде подаването на сигнал за криза от засегнатата държава.

Парламентарната комисия днес одобри също предложения, които предвиждат европейските граничари да имат достъп до бази данни за престъпленията, извършени от граждани на държави извън ЕС. Предвиждат се проверки на мигрантите, включително когато са влезли в ЕС незаконно или са били спасени в морето. Проверките ще включват установяване на здравословното състояние на поискалите убежище.

Според парламентарната комисия е необходимо занапред чужденците, получили право на дългосрочен престой в ЕС, да могат да се преместват в друга европейска страна и да могат да започват работа там. Предлага се също право на дългосрочен престой да се придобива не след пет, а след три години от получаването на статут.

Преговорите по тези предложения ще се водят със Съвета на ЕС. Очаква се ЕП да одобри преговорното си становище в средата на април. Знам, че ще бъде трудно и някои държави няма да бъдат съгласни, предупреди Агилар.

Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 29 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: