Отидете към основна версия

1 755 22

Пакистан няма да участва в ръководената от САЩ Среща на върха за демокрация

  • пакистан-
  • сащ-
  • вашингтон-
  • среща на върха-
  • демокрация

Администрацията на Байдън е поканила 120 световни лидери във Вашингтон

Пакистан обяви снощи, че няма да участва в тазседмичната ръководена от САЩ Среща на върха за демокрация - ход, който отчасти се разглежда като опит на обеднялата ислямска държава да успокои дългогодишния си съюзник Китай, който не е поканен, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Администрацията на Байдън е поканила 120 световни лидери на срещата на върха, която се провежда във Вашингтон днес и утре. Съорганизатори на срещата са правителствата на Коста Рика, Нидерландия, Южна Корея и Замбия.

В свое изявление министерството на външните работи на Пакистан благодари на САЩ и на останалите домакини за поканата. Пакистан не взе участие и първата и единствена друга такава среща, която се проведе през декември 2021 година.

Пакистан е петата по брой на населението държава в света с население от над 220 млн. души и е функционираща демокрация, въпреки че според някои критици страната се нарежда сред най-лошите демокрации в света, посочва АП.

"Пакистан ще се ангажира двустранно със САЩ и съорганизаторите на срещата на върха, за да насърчава и укрепва демократичните принципи и ценности и да работи за напредъка в областта на правата на човека и борбата с корупцията", се казва в изявлението на пакистанското министерство.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 17 гласа.

Свързани новини