Отидете към основна версия

1 346 15

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси с изненадващо посещение в Саудитска Арабия

  • египет-
  • египетският президент -
  • посещение -
  • саудитска арабия

Египет и Саудитска Арабия се стремят да подобрят влошените си отношения с други регионални страни, включително Иран и Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на Египет и Саудитска Арабия се срещнаха в саудитския град Джеда, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на официални източници. Това е първата среща на най-висшите представители на двете страни от месеци. Тя се осъществява в момент, когато египетските власти се борят с икономическа криза в страната, отбелязва агенцията.

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси и престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман са разговаряли вчера, обсъждайки главно двустранните отношения, съобщи говорителят на египетското президентство Ахмед Фахми. В изявлението си Фахми посочва, че двамата лидери "са потвърдили взаимната си загриженост за насърчаване на общото сътрудничество във всички области". Те са се договорили също да продължат "сътрудничеството и диалога" по регионални и международни теми.

Срещата между двамата лидери се състоя на фона на усилия на правителството на Ас Сиси да се справи с икономическата криза, която според властите е следствие от войната в Европа, но според критици се дължи на лошото управление на икономиката.

Египет и Саудитска Арабия се стремят да подобрят влошените си отношения с други регионални страни, включително Иран и Турция.

Потвърдихме дълбочината и силата на двустранните отношения между Египет и Кралство Саудитска Арабия, написа Ас Сиси в Туитър след като днес се върна от пътуването си.

Бин Салман е приел Ас Сиси в саудитския град Джеда, който се намира на Червено море. На разговорите са присъствали ръководителят на египетското разузнаване Абас Камел и съветникът по националната сигурност на Саудитска Арабия Мусаед бин Мохамед Ал Айбан, предаде Саудитската агенция по печата (СПА).

Изненадващата визита на египетския президент в Саудитска Арабия беше първата среща между двамата лидери след срещата им на церемонията по откриването на Световното първенство по футбол в Катар. През юни миналата година Ас Сиси посрещна Бин Салман в Кайро.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Свързани новини